2014-03-05 14:20:25• hírek • MTI

Ukrán külügyminiszter: békésen akarjuk rendezni a válságot

Andrij Descsica
Andrij Descsica

Ukrajna békésen szeretné rendezni a válságot Oroszországgal - mondta szerdán Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszter Párizsban.

"Békésen akarjuk ezt a válságot rendezni. Nem akarunk az oroszokkal harcolni" - hangsúlyozta a tárcavezető, miután megbeszélést folytatott francia kollégájával, Laurent Fabiusszal. "Szeretnénk a jó párbeszédet és a jó kapcsolatokat megőrizni az orosz néppel. Minden lehetséges kapcsolatot értékelünk" - tette hozzá.

Laurent Fabius úgy fogalmazott: "Nem fogunk háborút indítani az oroszok ellen, de az, amit csinálnak nem elfogadható. Ez egy ország megszállása egy másik ország által".

Az ideiglenes ukrán külügyminiszter egyébként egy időben érkezett Párizsba az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval, de nem erősítette meg, hogy találkozni fognak. Fabius viszont délután kétoldalú megbeszélésen találkozik Lavrovval.

Francois Hollande francia elnök meghívására hivatalosan a Libanont támogató nemzetközi csoport külügyminiszterei üléseznek szerda délután Párizsban. A találkozón azonban az ukrajnai helyzet is szóba kerül majd, miután a válság kirobbanása óta ez lesz az első alkalom, hogy az orosz és a nyugati diplomácia képviselői közös tárgyalóasztalhoz ülnek. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter fogja képviselni.

Jelen lesz a megbeszélésen John Kerry amerikai, Laurent Fabius francia, William Hague brit és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, akik többször is elítélték szombat óta az orosz beavatkozást a dél-ukrajnai Krím félszigeten.

"Franciaország álláspontját osztja Németország és mások is. Ez egyrészt a (Vlagyimir) Putyinnal (orosz elnökkel) és Oroszországgal szembeni nagyon határozott fellépést, másrészt a párbeszédre való törekvést jelenti" - hangsúlyozta a francia külügyminiszter a BFM hírtelevízióban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: