2014-09-12 12:03:09• hírek • MTI

Ukrán határőrség: orosz katonai konvoj lépte át a határt!

A tizenkét harckocsiból, negyvennyolc páncélozott harcjárműből, valamint lőszert és katonákat szállító teherautókból álló katonai konvoj a Luhanszk megyei izvarinei átkelőnél lépett be Oroszországból Ukrajnába.

A közlemény szerint a menetoszlopban húsz, lőszerekkel megrakott Ural típusú teherautó, valamint további nyolc, katonákat szállító jármű haladt, valamint négy katonai autó, öt üzemanyag-szállító és egy felderítő járőr harcjármű.

A határőrség tájékoztatása szerint további tíz orosz harckocsit észleltek a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő novoazovszki határátkelő felől a Mariupol felé vezető úton, a mintegy félmillió lakosú, stratégiai fontosságú kikötővárostól mindössze 20 kilométerre lévő Bezimenne település irányába haladni. A falu nyugati, Mariupol felőli határánál két Grad rakéta-sorozatvetőt is felállítottak.

Ezenkívül a Mariupoltól északra fekvő Amvroszijivka várostól keletre, az orosz határhoz közel fekvő Bilojarivka településen 400 haditechnikai eszközt észleltek. Ezek közül mintegy 76 orosz zászló alatt Amvroszijivkán keresztül megindult Délre, az Azovi-tenger partvidékének irányába.

A kelet-ukrajnai harci helyzetet bemutató legfrissebb, csütörtökön közzétett térkép tanúsága szerint szeparatista ellenőrzés alá került az orosz-ukrán határszakasz Luhanszk környékétől egészen délig, az Azovi-tenger partjáig. Elfoglalták azt a dél-donyecki határszakaszt és a mellette lévő széles területsávot, amelyet eddig az ukrán fegyveres erők tartottak ellenőrzésük alatt. A szeparatisták területe így jelenleg egészen Novoazovszktól és környékétől északi irányba Donyeck városán keresztül Pervomajszkig, illetve Luhanszkig terjed. A szakadárok elfoglalták azt a folyosót is, amelyet a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők nyitottak Torez és Sahtarszk települések között, és amivel elvágták egymástól a donyecki és a luhanszki szeparatista egységeket. Így most a szeparatista erők egybefüggő területsávot uralnak az orosz határ mentén végig Donyeck megyében, valamint Luhanszk megye déli részén.

Az ukrán határőrség közleményében beszámolt arról is, hogy Ukrajnát néhány Kamaz, hat Ural teherautó, három katonai terepjáró és két üzemanyag-szállító jármű hagyta el Oroszország irányába.

Előző nap Petro Porosenko ukrán elnök a kijevi kormány nyílt ülésén katonai hírszerzési értesülésekre hivatkozva arról beszélt, hogy az orosz csapatok java részét, mintegy 70 százalékát kivonták Ukrajna területéről. A NATO egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője ugyanakkor leszögezte, hogy nincsenek információik Porosenko szavainak alátámasztására. Kijelentette, hogy az atlanti szövetség adatai alapján továbbra is mintegy ezer orosz katona tartózkodik Kelet-Ukrajnában, és további húszezer állomásozik az orosz-ukrán határ közelében. Azzal vádolta egyúttal Moszkvát, hogy változatlanul korszerű katonai felszereléssel látja el a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője csütörtökön azt állította, hogy eddig már mintegy kétezer orosz katona vesztette életét és nyolcezer sérült meg Kelet-Ukrajnában. Szavai szerint az orosz társadalomban nő az elégedetlenség amiatt, hogy a Kreml változatlanul tagadja orosz katonák ukrajnai jelenlétét.

Az izvarinei határátkelő Luhanszk városától nem messze, délkeletre található a szakadárok ellenőrzése alatti határszakaszon. Ezen az átkelőn hatolt be augusztus 22-én az a 260-280, fehérre festett, Kamaz teherautóból álló konvoj Kijev jóváhagyása és a Nemzetközi Vöröskereszt tervezett kísérete nélkül, amely állítólag segélyt szállított Oroszországból a harcok sújtotta kelet-ukrajnai települések lakosainak. A napokig a határ orosz oldalán veszteglő kamionok nem várták meg, hogy az ukrán hatóságok befejezzék a konvoj vám- és határellenőrzését, hanem önhatalmúlag behajtottak Ukrajnába, Luhanszkban sebtében kipakolták a rakományt, és még aznap visszatértek orosz területre. Kijev állítása szerint a kamionokban Ukrajnában elesett orosz katonák holttesteit szállították vissza Oroszországba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: