2016-01-21 10:13:52• hírek • Szatmár.ro

Ukrajnában járt a Szatmár Megyei Tanács küldöttsége

Szóba került egy újabb határátkelőhely megnyitásának lehetősége is.

Az ukrajnai Kárpátalja régió Nagyszőlős járása meghívásának tett eleget szerdán, január 20-án a Szatmár Megyei Tanács küldöttsége:  Adrian Stef megyei tanácselnök, Nagy Brigitta, az intézményen belüli koordinációs szolgálat vezetője, Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója, Robert Laszlo, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Mergőrző és Támogató Központ igazgatója és Liuba Horvat, a képzőművészeti múzeum munkatársa és a Szatmár Megyei Ukránok Szövetségének az elnöke. A csoporttal tartott Nagytarna község delegációja is, élén Monica Sobius polgármesterrel.

A Romániából érkező vendégeket Mihailo Rusaniuk járási adminisztratív elnök, Vitalij Ljubka járási-elnök, Adalbert Sverenko járási-alelnök, Jurij Sviscea járási képviselő és Kistarna község polgármestere, Ivan Haiduk fogadta.

A találkozón szó volt Szatmár megye és Nagyszőlős járás testvéri kapcsolatának hivatalossá tételéről, illetve ezúttal is beszéltek a Nagytarna-Kistarna határátkelőhely megnyitásáról is. A  megbeszéltek fontos pontja volt az esetleges román-ukrán projektek elindításának lehetősége, közös tevékenységek, kulturális események lebonyolítása.

Vaszilij Ivasko, Cserna település volt polgármestere felvetette egy közös, román-ukrán, pontosabban nagyszőlősi-szatmári civil szervezet megalapítását, amelynek segítségével könnyebbé válna közös kulturális projektek lebonyolítása.

A Szatmár Megyei Tanács küldöttsége vállalkozókkal is találkozott. Ezek főleg likviditási gondokra panaszkodtak, ami miatt sokan voltak kénytelenek bezárni - pedig a régióban az emberi erőforrásban és a gazdaságban is nagy lehetőségek rejlenek. Adrian Stef azt javasolta, hogy a vállalkozók keressék az üzleti kapcsolatok kialakításának lehetőségét a szatmári vállakozói szférával.

Az Ukrajnában uralkodó instabil politikai helyzet miatt a kormány egyébként csak fél évre ad ki költségvetést, nagyon kevés a befektetés, a minimálbér pedig nem haladja meg az 50 eurót a szomszédos országban.

Ukrajnában járt a Szatmár Megyei Tanács küldöttsége

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: