2020-05-21 15:08:53• hírek • MTI

Ukrajnában ismét kiugróan növekedett a fertőzöttek napi száma

Ukrajnában csütörtökre ismét felszökött a koronavírus-fertőzöttek napi száma, csaknem kétszer annyi új beteget regisztráltak, mint ahány gyógyultat - derült ki az ukrán egészségügyi minisztérium adataiból.

Egy nap alatt 476 új esettel 19 706-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 15 újabb halálos áldozattal 579-re. A betegségből előző nap csak 272-en gyógyultak fel, a járvány kitörése óta velük együtt 6227-en. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 3833-an fertőződtek meg, közülük 76-an az elmúlt napban.


Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos online tájékoztatóján ugyanakkor kiemelte, hogy előző nap rekordszámú, 9361 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. A legtöbb új fertőzöttet, 70-et az elmúlt napban ezúttal a nyugat-ukrajnai Rivne megyében jegyezték fel, valamint a fővárosban, Kijevben 65-öt.


Csütörtökön a kormány három tagja, az egészségügyi, valamint a belügy- és a kabinetminiszter az ország legfertőzöttebb régiójába, a romániai határnál lévő Csernyivci megyébe utazott munkalátogatásra, hogy személyesen tájékozódjon a járványhelyzet kezeléséről. A délnyugat-ukrajnai megyében eddig már 2842 fertőzöttet azonosítottak, és 116-an haltak bele a betegség szövődményeibe. Előző nap 46 új fertőzéses esetet azonosítottak a megyében, és a helyi kormányzó bejelentette, hogy egyelőre ott nem vezethetik be a korlátozások enyhítésének újabb szakaszát.


A kormány előző nap döntött arról, hogy újabb enyhítések lépnek életbe péntektől, illetve jövő hétfőtől. Május 22-től június 22-ig úgynevezett adaptív karantént léptetett életbe a kabinet, ami azt jelenti, hogy régiónként eltérő korlátozások lesznek érvényben, attól függően, hogy az adott térségben hány fertőzött van, és mennyire leterheltek a helyi kórházak. A tervek szerint a kormány tíznaponként léptet majd életbe újabb és újabb enyhítéseket a helyzet alakulásának függvényében.


Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter kifejtette, hogy azokon a településeken, ahol az elmúlt hét napban 100 ezer lakosra kevesebb mint 12 új fertőzött esik, az elvégzett tesztek száma viszont ennél több, a kórházi ágyak leterheltsége pedig kevesebb mint 50 százalékos, fokozatosan újra lehet indítani a tömegközlekedést, beleértve a metrót is. Ukrajna három nagyvárosában, Kijevben, Harkivban és Dnyipróban már március közepe óta nem közlekedik a metró.

A felszíni közösségi közlekedési eszközökön Ukrajnában csak egészségügyi dolgozók és más kulcsfontosságú intézmények, vállalatok alkalmazottai utazhatnak külön igazolvánnyal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: