2009-01-14 22:18:18• hírek • Csenteri Judit

Ukrajna és Oroszország egymást okolja

Különböző hírforrások szerint kedd reggel Oroszország megindította ugyan a gázszállítást Ukrajna felé, de hamarosan kiderült, hogy Európa mégsem jut egyetlen köbméternyi fűtőanyaghoz sem.

A két ország egymást okolja amiatt, hogy a gázszállítás még mindig nem állt helyre. Ukrajna szerint például az orosz Gazprom vállalat technikailag lehetetlenné teszi, hogy a földgáz eljusson az európai fogyasztók felé. Oroszország pedig az ukrán Naftogaz vállalatot okolja: szerinte Ukrajna nem juttatja tovább az orosz gázt Európa felé.

Vladimir Putin orosz elnök szerint az Európai Tanácsnak nagyobb nyomást kellene gyakorolnia Ukrajnára annak érdekében, hogy az Unió országai földgázhoz jussanak.

Az Európai Bizottság egyelőre nem tudja eldönteni, hogy technikai nehézségek miatt vagy pedig politikai megfontolásból nem érkezik még mindig gáz Európába. Amennyiben azonban kiderül, hogy ez utóbbiról van szó, az Európai Unió nem tartja többé megbízható partnernek sem Moszkvát, sem pedig Kijevet. Sőt mi több, amennyiben a két ország nem teljesíti az Unió közvetítésével létrejött megállapodást, Brüsszel arra fogja kérni az európai vállalatokat, hogy vigyék bíróságra az ügyet, majd pedig találjanak ki közös megoldást a gázszállításra és az alternatív energiaellátásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: