2013-04-21 10:58:22• hírek • MTI

Újraválasztották Victor Pontát a PSD élére

Újabb három évre Victor Ponta miniszterelnököt választotta elnökévé a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) szombaton, kétnapos tisztújító kongresszusa második napján.

A 41 éves politikus három éve áll a román baloldali párt élén, amelynek választói bázisa a legstabilabbnak bizonyult az utóbbi két évtizedben. Victor Ponta nevéhez fűződik a - Romániában jobboldalinak számító - Nemzeti Liberális Párttal (PNL) közös politikai projekt, a Szociálliberális Szövetség (USL) létrehozása, amely kétharmados győzelmet aratott a decemberi parlamenti választásokon.

Az USL pártjai Traian Basescu államfő és a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) leváltására fogtak össze. Ponta szombati programbeszédében Románia korszerűsítését határozta meg a PSD legfőbb célkitűzéseként, saját politizálási stílusát pedig a Basescunak tulajdonított stílussal állította szembe.
"Egy vezetőnek egyesítenie kell, nem kizárnia, együttműködnie és nem kizárnia. Ott ahol ő (Basescu) a konfrontációt részesíti előnyben, én úgy vélem, a párbeszéd a megoldás. Ott ahol ő ellenséget keres, én partnereket. Én a szolidaritásban hiszek, s míg ő a háborúkat akarja megnyerni, én a békét akarom felépíteni" - mondta Victor Ponta.

A párt újonnan létrehozott ügyvezető elnöki tisztségébe Liviu Dragnea közigazgatásáért felelős miniszterelnök-helyettest választották a küldöttek, akik megerősítették a tiszteletbeli elnöki tisztségben Ion Iliescu volt államfőt.
A PSD nyolc országos és nyolc regionális alelnököt is választott, a jelenlegi fejlesztési régiók szerinti felosztásban. A Székelyföldet - valamint Brassó, Szeben és Fehér megyét - magában foglaló központi régió PSD-alelnökévé Mircea Dusa Hargita megyei parlamenti képviselőt, védelmi minisztert választotta a párt kongresszusa.
A PSD egyelőre tartja magát ahhoz a koalíciós vállaláshoz, hogy Crin Antonescu liberális pártelnök lesz az USL közös államfőjelöltje a 2014-es elnökválasztáson. A pártban azonban a színfalak mögött egyre többen hangoztatják, hogy az USL mindenképpen szétesik, és a legerősebb romániai párt nem teheti meg, hogy nem indít saját jelöltet az államelnök-választáson.

Victor Ponta újraválasztott pártelnök a PSD kongresszusán is kiállt Antonescu elnökjelöltsége mellett. Az USL kilátásait azonban megkérdőjelezte az a bejelentése, hogy a párt hétfőtől megkezdi a felkészülést a 2014-es európai parlamenti választásokra, amelyeken nem az USL tagjaként, hanem önállóan indít jelölteket - többek között a PNL jelöltjeivel szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: