2013-02-24 10:47:55• hírek • MTI

Újraválasztották Crin Antonescut a román liberális párt elnökévé

Újraválasztották Crin Antonescut a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökévé, aki második pártelnöki mandátumára kapott szombaton megbízatást.

Antonescu egyedüli jelölt volt a pártelnöki tisztségre, és a szavazatok elsöprő többségét szerezte meg a PNL bukaresti kongresszusán. A politikus, aki egyben a román szenátus elnöke, szembesült bírálatokkal is, főleg a Calin Popescu Tariceanu volt liberális pártelnök és miniszterelnök neve által fémjelzett belső ellenzék részéről.

Tariceanu - aki négy évvel ezelőtt alulmaradt Antonescuval szemben a PNL elnöki tisztségéért folytatott küzdelemben - a kongresszus munkálatain javasolta például, hogy a 2014-es romániai államelnök-választás előtt a PNL-ben tartsanak szavazást arról, hogy ki lesz a párt államelnökjelöltje. Ez a pártkongresszuson Antonescu-ellenes fellépésnek minősült, hiszen a liberális pártban tényként kezelik, hogy az újraválasztott pártelnök mérkőzik meg 2014-ben a párt és a Szociálliberális Unió nevében az államelnöki tisztségért.

Tariceanu javaslata azonban végül nem kapta meg a megfelelő támogatást, és a kongresszus azt a vezetőségi csapatot szavazta meg elsöprő többséggel, amelyet Antonescu javasolt. Így a párt második embere Klaus Johannis, az erdélyi Nagyszeben szász polgármestere lett, akit első alelnöki tisztségbe választottak, miután a héten jelentette be, hogy belép a PNL-be. A liberálisok összesen 31 alelnököt választottak.

Antonescu beszédében kijelentette: célja az, hogy a PNL Románia egyik legnagyobb pártjává váljon, amely egyedül képviseli hitelesen a jobboldalt. A liberálisok a jobboldali szavazókért az ellenzéki Demokrata Liberális Párttal (PDL) harcolnak, amely tagja az Európai Néppártnak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: