2013-03-24 15:20:19• hírek • MTI

Újraválasztották Blagát a PDL élére

Romániában szoros eredménnyel újraválasztották szombaton az ellenzékben lévő jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) élére Vasile Blaga eddigi elnököt, de fő riválisa, Elena Udrea volt turisztikai miniszter nem ismerte el a szavazás eredményét.

Udrea azt állította, hogy a szavazás során rendellenességek történtek, csaknem 300-zal több voks került az urnákba, mint ahány részvevőt hivatalosan bejelentettek, és több voksot érvénytelenítettek, mint ahánnyal Blaga meghaladta a megválasztásához szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot. Udrea a voksok újraszámlálását kérte.

Az országos értekezleten a szavazatszámláló bizottság elnöke az óvás ellenére hivatalosan bejelentette, hogy Blagát 2344 szavazattal újraválasztották elnökké, míg Udrea 2014 szavazatot, a harmadik elnökjelölt, Monica Macovei EP-képviselő pedig 209 voksot kapott.

Blaga zárszavában élesen támadta Udreát, amiért "nem tud veszíteni", a pártegység megőrzése mellett érvelt, rámutatva, hogy nem egymást, hanem a kormányzó Szociálliberális Szövetséget (USL) kell legyőzniük.
A PDL - amelynek éléről Traian Basescu 2004-ben az elnöki hivatalba került - Blaga újraválasztásával eltávolodott az államfőtől, ő ugyanis egyértelművé tette, hogy Udreat látná szívesebben egy harcosabb, ellenzéki alternatívát megjelenítő PDL élén. A román hírtelevíziók Basescu vereségeként értékelik Blaga újraválasztását és nem tartják kizárnak a párt szakadását.

Blaga tavaly júliusban vette át a PDL irányítását Emil Boc volt miniszterelnöktől, miután a 2008 óta hatalmon lévő PDL kormánya megbukott a bizalmi szavazáson. Blaga két ízben állt a belügyminisztérium élén, fél évig szenátusi elnök volt, több sikeres választáson vezette a párt kampánystábját.

A PDL a decemberi voksoláson fele annyi mandátumot sem szerzett, mint 2008-ban, és parlamenti súlya 14 százalékra esett vissza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: