2019-07-31 09:03:41• hírek • MTI

Újratöltődik a „szerelemhormon” az agyban, de tényleg ilyen könnyen?

Képünk illusztráció (flickr.com)
Képünk illusztráció (flickr.com)

Az oxitocin felelős azért a kirobbanó boldogságérzetért, mely a szülőket önti el, mikor ránéznek újszülött gyermekükre.

Az oxitocin felelős például azért a kirobbanó boldogságérzetért, mely a szülőket önti el, amikor ránéznek újszülött gyerekükre, vagy a szerelmespárokat, amikor egymásra pillantanak. Az oxitocin azonban nemcsak a szerelem-szeretet hormonja, hanem fontos szerepet játszik például az átlagos szociális interakciókban, a szülésben és szoptatásban, a stressz és az étvágy szabályozásában is.

 

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet (WIS) kutatóinak az eLife című szaklapban bemutatott tanulmánya szerint felfedezték, hogyan töltődik újra az oxitocin az agy bizonyos állomásain, ahonnan kiválasztódik a véráramba.

 

A kutatók apró, átlátszó zebrahalak agyát vizsgálták. Ezeknél az állatoknál az emberekhez hasonlóan a hormon speciális lipidkapszulákba vagy hólyagocskákba van csomagolva. Ezek eljutnak a szinapszisokhoz, vagyis az ingerületátvivő területekhez. Arra jutottak, hogy sós környezetben az oxitocin gyorsan kiáramlik a lipidkapszulából a szinapszisokba és újra feltöltődik, amikor a só is kimosódott.

 

Más kísérletekben a tudósok más molekulákat is megfigyeltek, melyek befolyásolják a hólyagocskák felépülését és szerepet játszanak az oxitocin újratöltődésében.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: