2012-04-26 16:01:40• hírek • MTI

Románia zöld jelzést kér az IMF-től a bérek emelésére

A közalkalmazotti bérek emelésének lehetőségéről is tárgyalt csütörtökön Traian Basescu államfő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségével, amely felülvizsgálati látogatás alkalmából tartózkodik a román fővárosban.

A csütörtöki megbeszélésről a román elnöki hivatal adott ki közleményt, amely megemlíti, hogy a tárgyalásokon szó esett egyebek között a bérek emelésének lehetőségéről, miután a román kormány 2010-ben 25 százalékkal csökkentette azokat. Ebből 2011 elején mintegy 13 százalékot visszaadtak, és még körülbelül ugyanennyit kellene kapniuk a közalkalmazottaknak ahhoz, hogy fizetésük ismét elérje a 2010-es szintet.

Románia az Európai Bizottságot is értesítette már szándékáról, hiszen a legutóbb frissített konvergenciaprogramba is belefoglalta a bukaresti kabinet, hogy az év második felétől béremelést tervez.
A csütörtöki megbeszélés elején Basescu arról biztosította Románia nemzetközi hitelezőit, hogy az idén is betartja Bukarest a pénzügyi fegyelmet annak ellenére, hogy választási évben ez nagy kihívást jelent.

Jeffrey Franks, az IMF bukaresti küldöttségvezetője szerint az Európai Unió gazdaságát még mindig érintik a válság kedvezőtlen hatásai, de az előrejelzések szerint Románia ebben az évben is jobban helyt fog állni, mint az EU sok más országa.

Találkozó az IMF és a Világbank vezetőivel

A román pénzügyminisztérium a felülvizsgálati látogatás első napján, szerdán közölte, hogy az állami konszolidált költségvetés hiánya az első negyedévben a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 0,56 százaléka volt, ami 3,4 milliárd lejt (778 millió euró) jelent, és ez összhangban van a Románia által a hitelezőivel szemben vállalt kötelezettségekkel. Románia az idén 1,9 százalékos GDP-arányos deficitet tervez.

Románia 2011 tavaszán kötött kétéves elővigyázatossági típusú hitelszerződést, amelynek értéke mintegy 5 milliárd euró. Ennek a kölcsönnek a nagy részét, 3,6 milliárd eurót az IMF nyújtja, a másik részét az Európai Bizottság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: