2012-03-21 14:35:26• hírek • MTI

Újratárgyalnák a szerződéseket

Románia a számára kedvezőtlen energiaszerződések felbontását és újratárgyalását tervezi, ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy növelni fogja a Petrom olajipari cég által, a kőolaj kitermelése után fizetendő járadékot.

Catalin Predoiu román igazságügyi miniszter kijelentette, hogy  minisztériuma tüzetesen átvizsgálta a Hidroelectrica állami energiatermelő vállalat által korábban megkötött szerződéseket, és a következtetések alapján tárgyaltak a minisztérium és a vállalatot birtokló gazdasági tárca képviselői a szerződések felbontásáról. A végső álláspontot viszont a miniszterelnök fogja majd közölni - mondta Predoiu.

A Hidroelectrica az egyik legértékesebb állami energiatermelő vállalat, amelynek a különböző cégekkel megkötött, a román állam számára előnytelen  szerződései már hosszabb ideje ismertek. Traian Basescu államfő 2007-ben vetette fel e megállapodások felülvizsgálatát, de ez nem történt meg. Februárban ezt a Nemzetközi Valutaalap is kérte Romániától. A Hidroelectrica ugyanis 2013-ig és 2014-ig érvényes szerződések révén a piaci átlagár alatt ad el áramot.

Lucian Bode gazdasági miniszter a hotnews.ro portálnak elmondta: hibás taktika volt, hogy a román állam csak az ár alapján döntött a szerződésekről, szerinte a megállapodások  időtartamát, az eladott energiamennyiséget és egyéb fontos szempontokat is figyelembe kellett volna venni szerződéskötéskor. A portál piaci forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az ilyen előnytelen szerződések a román energiapiac 22 százalékát teszik ki.
Emellett Traian Basescu államfő síkra szállt amellett, hogy Romániának felül kell vizsgálnia az ásványkincsek kitermelése után fizetendő járadékok esetében alkalmazott politikáját. Az ásványkincseket kitermelő vállalatok ugyanis szerinte túl keveset fizetnek az államnak a kitermelés után.

Basescu a múlt héten nekiment a Petrom olajvállalatnak amiatt, hogy folyamatosan drágítja a benzint, és tavaly rekordprofitra tett szert a gazdasági válság közepette. Kijelentette, hogy ő személyesen megszakította a kapcsolatait a Petrommal, és nem náluk tankol, ezzel tiltakozva a vállalat szerinte "erkölcstelen" üzletpolitikája ellen.

Basescu most ismét az osztrák OMV tulajdonában lévő Petromnak üzent. Kijelentette, hogy az olajvállalatnak tudnia kell már most, nem fog kevesebb járadékot fizetni a Romániában kitermelt kőolajért, mint az arab országokban 2014-től, amikor újratárgyalják a vállalat 2004-ben lezárult privatizációjakor megkötött, erre vonatkozó tíz éves szerződést. Basescu nem csak az olaj, hanem a kavics és az ásványvizek kitermelése után fizetendő járadékok felülvizsgálatát is szorgalmazza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: