2019-07-15 08:32:51• hírek • Nagy Tímea

Újraindult a háztartási gépek csereprogramja, rekordidő alatt elfogyott az alap

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Amennyiben új, energiatakarékos eszközökre lett volna szükséged, van egy rossz hírünk: harmadjára is meghirdették a csereprogramot, az alap azonban pár óra alatt elfogyott.

A tavalyi kétszeresére emelték, és a televízió-készülékekre is kiterjesztették Romániában az energiapazarló háztartási gépek lecserélésére szánt kormánytámogatás keretösszegét - jelentette be a május 24-i kormányülésen Viorica Dancila miniszterelnök.

 

Az idei támogatási programra, amelyre péntektől jelentkezhetnek a régi háztartási gépeiket energiatakarékosra cserélő polgárok, 40 millió lejt fordít a román állam. A tavalyi 20 millió lejes támogatás a meghirdetést követően egy hétre volt elegendő – emlékeztetett Dancila.

 

A környezetvédelmi minisztérium harmadszor is 200-tól 400 lejig terjedő összeggel támogatta a régi mosógépek, mosogatógépek, fagyasztóládák és légkondicionáló berendezések és tévék cseréjét típustól függően.

 

Tavaly mintegy 500 tonnányi, 13 ezer darab energiapazarló gépet adtak le a hulladékgyűjtőknél a programban résztvevők, idén 2500 tonna a terv – közölte Gabriela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

 

Július 15-én reggel 10 órakor indult a lehetőség. Ilyen mértékű támogatásra pályázhattak:

  • 200 lejes voucher A++-os mosógépre,
  • 300 lejes voucher A+++-os mosógépre,
  • 300 lejes voucher A++-os mosogatógépre,
  • 400 lejes voucher A+++-os mosogatógépre,
  • 400 lejes voucher A++/A+++-os légkondicionáló berendezésre,
  • 300 lejes voucher A++-os hűtőkre, fagyasztóládákra,
  • 400 lejes voucher A+++-os hűtőkre, fagyasztóládákra,
  • 200 lejes voucher A/A+-os televíziókra,
  • 400 lejes voucher A++/A+++-os televíziókra.

 

Mivel azonban a program óriási népszerűségnek örvend, persze nem csoda, az erre szánt keretet a szemfülesek rekord idő alatt kimerítették. A jóváhagyott pályázatok összesítőjét még nem tette közzé az intézmény, ez a közeljövőben várható.

 

A Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének weboldalán viszont megtalálható a júniusig odaítélt támogatások táblázata. Összesen 49118-an jártak jól minimum 200 lejjel, maximum 1900 lejjel. Az utóbbit azok kapták meg, akik minden egyes meghirdetett eszközre jelentkeztek és az energiahatékonyabb verziót jelölték be.

 

A Szatmár megyeiek sem voltak restek. 853-an csaptak le időben a pályázat adta lehetőségre. Többségük egy-két háztartási eszközt szeretne lecserélni, de akadtak, akik mindenre beneveztek. A helyiek körében legnépszerűbb a mosógép, valamint a hűtő. Érdekes módon, nem mindenki kérvényezte a legnagyobb besorolású összeget. Megelégednek 100 lejjel kevesebbel is, hiszen az A+++ és az A++ jelzésű szerkentyűk árai között nem 100 lejes, hanem akár 1000 lejes különbség is lehet.

 

Volt, nincs. A Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének weboldalára kattintva a regisztrációs felület már be sem töltődik, csak kiírták, hogy elfogyott. A lakosság repesve várja a negyedik felvonást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: