2018-09-26 11:44:04• hírek • MTI

Újraindult a fukusimai balesetben megsérült atomerőmű

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A japán atomenergiaügyi hivatal szerdán engedélyezte a fővárostól, Tokiótól északkeletre fekvő, 40 éves Tokai atomerőmű újraindítását, amely megrongálódott a 2011. márciusi földrengés utáni hatalmas szökőárban.

A természeti katasztrófa akkor súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva. Az 1986-ban történt csernobili atomerőmű-baleset után a fukusimait tartják a második legsúlyosabb atomkatasztrófának.  
 

A nyolc évvel ezelőtti katasztrófa után Japánban leállították mind a 48 atomreaktort, köztük az Ibaraki prefektúrában található tokait is. Ez utóbbinak a Japan Atomic Power vállalat az üzemeltetője, egyben az első olyan erőmű, amelyben károk keletkeztek és most engedélyt kapott az újraindításra.   
 

Az újraindítás azonban még évekig eltarthat, mert a biztonság növelését célzó fejlesztések nem biztos, hogy 2021-ig befejeződnek. Az üzemeltetőnek még a helyi hatóságok hozzájárulását is be kell szereznie. Ez azonban nem lesz feltétlenül egyszerű, hiszen a mostani engedély kiadásakor is többen tüntettek szerdán Tokióban az atomenergiaügyi hivatal épületénél, hogy ne adja meg az engedélyt az újraindításra. Civil szervezetek tagjai egyben levelet juttattak el a hatósághoz, amelyet mintegy nyolcezren írtak alá és azt követelték benne, hogy tagadják meg az újraindítási engedélyt.   
 

További gondot okoz az, hogy a Tokai az egyetlen olyan erőmű, amelynek reaktora novemberben lesz negyvenéves, és ezért két további felülvizsgálaton kell átesnie, hogy további húsz évvel meghosszabbítható legyen az üzemideje.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: