2012-10-11 09:38:43• hírek • Póti Orsolya

Újraindul a Házitündér Tanoda!

Október 20-tól újra várja a háztartástani praktikákat elsajátítani vágyó kis- és nagylányokat a Házitündér Tanoda.

Az Aranykapu Kulturális Egyesület februárban hiánypótló kezdeményezésként indított útnak - akkor még kísérleti jelleggel - egy olyan "műhelyt", melyben a következő generáció leendő családanyái lassan-lassan feledésbe merülő, de egy hagyományos értékrendet magáénak valló családban még mindig nélkülözhetetlen tudást sajátíthatnak el.

"Ez a tudás nagyanyáink idejében még természetes módon öröklődött egyik nemzedékről a másikra, ma már azonban kevés családban kerül sor rá, hogy a kislányok „ellessék" anyuka-nagymama tudományát. Éppen ezért tartjuk fontosnak a Házitündér Tanoda újraindítását, mintegy képzés formájában, amelyet a jelentkezők, amennyiben elkezdenek be is fejeznek" - nyilatkozta Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke a Szatmár.ro-nak.

Mint megtudtuk, a Házitündér Tanoda keretében szervezett foglalkozásokon való résztvevők száma rendkívül változó, volt amikor közel húszan, de előfordult olyan eset is, amikor alig hárman kapcsolódtak be a tevékenységekbe. Ennek elkerülése érdekében az újrainduló Házitündér Tanoda állandó csoporttal, rendszeres tevékenységek formájában működik majd.

A résztvevők - 8 éven felüli kis-és nagylányok - 10-12 fős csoportban sajátíthatnak el olyan alapvető háztartástani ismereteket, praktikákat, mint a sütés, főzés, varrás, kézimunka, kötés, stb.



"Az eddigi foglalkozásaink keretében elsősorban a sütésre fektettük a hangsúlyt, olyan hagyományos, a területünkre jellemző süteményeket készítettünk el közösen, mint a csöröge, bejgli, furulyatészta és farsangi fánk. Emellett a konyhakert kialakításának fortélyaiba is bevezettük az érdeklődő leányokat: búzát vetettünk, gyomláltunk és kitakarítottuk a kiskertet. Az újonnan induló "műhely" már tágabb értelembe vett gazdaasszonyka képzés, ugyanis a leányok a sütés-főzésen kívül megtanulhatnak kötni, varrni, hímezni és horgolni is.   

A Tanodában kéthetente, szombat délutánonként, 16.00 és 19.00 óra között találkoznak majd a leendő háziasszonyok, az első alkalomra október 20-án kerül sor. A részvételi díj 30 lej/hónap (2 alkalom).

Jelentkezni lehet október 17-ig, a következő telefonszámokon: 0744-687813 (Nezezon Enikő), 0741-182063 (Takács Andrea) vagy az aranykapu.ke@freemail.hu e-mail címen. A helyek száma korlátozott!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: