2013-06-27 18:28:17• hírek • Szatmár.ro

Újrahasznosíthatják az üveg-hulladékot

Kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be az üveg újrahasznosításának alapjait.

Egyre többen döntenek úgy, hogy védik a környezetet azáltal, hogy az újrahasznosítható hulladékot szelektíven gyűjtik, így az újra felhasználható lesz. Régiónkban komoly mennyiség gyűlt össze az elmúlt egy évben papírból, pillepalackból illetve műanyagból - amit fel is dolgoztak. Ám az üveg újrahasznosítására nincs lehetőség. Emiatt szervezett találkozót polgármesteri hivatalok képviselői, újrahasznosítható hulladékokat begyűjtő cégek és egy üveg feldolgozásával foglalkozó magyarországi cég között Békessy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője.

Szatmár megyében 17 hulladék-újrahasznosítással foglalkozó cég működik, ők az elmúlt egy év során 5 ezer tonna papírt, 500 tonna pillepalackot és csupán 15 tonna üveget gyűjtöttek be. A begyűjtött üveg java-részét pedig elraktározzák, ugyanis helyi szinten és regionálisan sincs lehetőség a feldolgozásra.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő magyarországi cég bemutatta a technológiát, amellyel újrahasznosítja a begyűjtött üveget. Finom granulátummá darálják, őrölik az üveget, majd különböző anyagok hozzáadásával polisztirén-szerű szigetelőanyagot készítenek belőle, amelyet lakások hőszigetelésénél és útépítésnél is fel lehet használni.

A technológia olyannyira elnyerte a szatmáriak tetszését, hogy Claudiu Ardelean, a Szamosdobi Szeméttározó vezetője felvetette annak lehetőségét, hogy a magyarországi céggel közösen egy vállalkozást alapítsanak,  EU-s támogatással pedig egy üveg-újrahasznosító pontot hozzanak létre Szamosdobon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: