2019-04-01 11:49:11• hírek • Nagy Tímea

Újrahasznosítás mesterfokon: hulladékból készített madarakat 75 Szatmár megyei oktatási intézmény

A megye eddigi legnagyobb, az oktatási intézményeket is bevonó környezetvédelmi projektjének következő állomása: hulladékból készített védett madarak kiállítása az Iparos Otthonban.

Miközben az Ökolabirintus Atyában épül, a diákok már a következő lépésnél tartanak. A természetvédelmi útvesztő közepére egy látványos kiállítást terveztek. Az április 1-i Madarak Világnapján megrendezett esemény keretében választják ki az ott kiállított mesterműveket. 75 Szatmár megyei oktatási intézmény kis küldöttsége töltötte meg az Iparos Otthon előadótermét. A készítők képviselői, a három gyermekből és kísérő tanárukból alakult csoportok nagy izgalommal várták a prezentációt.

 

A megnyitó alkalmával Békéssy Erzsébet, a Szatmár megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónője eképp szólt a lelkes közönséghez:

 

„Jó napot kívánok! Üdvözlök mindenkit a Madarak Nemzetközi Világnapja alkalmából megszervezett természetvédelmi rendezvényen! A mai napon kerül sor a „Zöld folyosó határok nélkül” projekt kereteiben megrendezett Ökolabirintus mozgalom részeként meghirdetett „Legsikeresebb képmás” versenyre. Az elmúlt napokban a 75 beiratkozott intézmény csapatai, az ügynökségünk kérésére, a lehető legkülönfélébb újrahasznosítható hulladékból próbáltak egy olyan madarat megalkotni, mely a Szatmári Természetvédelmi Területek lakója. Ebben a csodálatos épületben, itt láthatóak az Önök egyedülálló munkái, melyekben valóban sokféle újrahasznosítható anyagot használtak fel. Az eseményen szeretettel köszöntöm Radu Roca urat, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség aligazgatóját, valamint a bukaresti ECOTIC Egyesület elnökét, Velentin Negoita urat. Az ECOTIC Egyesület partnerünk ebben a kezdeményezésben, és ők ajánlották fel a verseny nyereményét, mely motivációul szolgált a részvételben. A legsikeresebb képmás elkészítői a verseny főnyereményeként egy laptopot vihetnek haza, emellett a csapat résztvevőit egy-egy okos karkötővel lepik meg.”

 

Radu Roca, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség aligazgatója is szólt néhány szót a résztvevőkhöz. Üdvözletét követően megköszönte, hogy a Madarak Világnapja alkalmából meghívást kaphatott az eseményre. Felvilágosította a közönség tagjait az értékelés szempontjaival kapcsolatban: a nyertes a legszebb, -élethűbb, -ötletesebb és -kreatívabb alkotás lesz mind közül. Sok sikert kívánt.

 

Valentin Negoita vette át a szót. Örömét fejezte ki, hogy együtt lehet a versenyzőkkel. 19. éve már, hogy a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség meghívásának eleget tesz a világnapon. Jó versenyzést kívánt minden résztvevőnek.

 

A beszédeket követően a gyermekek és kísérőik egyesével mesélték el a madár-képmásuk történetét. Arról kellett maximum 1 percben beszámolniuk, milyen anyagokból készült a kiállítási tárgy, mennyi időt szántak a készítésre, miért ezt az állatot választották és milyen hasznos üzenetük van mások számára. A zsűri minden egyes beszámolót meghallgatott, és a látottak, illetve hallottak alapján hozták meg döntésüket. A legtöbb csoport a természetvédelmi terület szárnyasai közül a fehér és a fekete gólyát, a hattyút, a vadkacsát és a baglyot választotta mintául. A legtöbb felhasznált anyag kartonpapír és műanyag evőeszköz volt, de a leleményesebbek CD lemezeket használtak fel a színpompás tollazat megformálásához.

 

A 2019-es év legsikeresebb képmását nem tudták kiválasztani. Három iskola csapata bizonyult a legjobbnak: a Vetési Általános Iskola, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Technológiai Líceum. A döntetlent sorsolással döntötték el. A laptop és a három okos karkötő végül a Vetési Általános Iskoláé és csapatáé lett.

 

 

A projekt sínen van, pár hét és eljön az ünnepélyes megnyitó ideje. A diákok addig is az utolsó simításokat végzik a fémből és PET palackokból készített kerítéselemeken. Az elkészült darabok helyszínre szállítását az ügynökség biztosítja. A hetekben szinte minden nap kerül egy-egy új falrész a Kentaur Szabadidőparkban felállított oszloprendszerre. Az Ökolabirintus majdani megnyitójáról a Szatmár.ro szerkesztősége is beszámol.

 

75 iskola több száz diákja tesz azért, hogy PET palackok százezreitől szabadítsák meg az élő környezetünket. Szolgáljanak jó példával mindenki számára!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: