2010-07-22 16:03:35• hírek • Szatmar.ro

„Újrahasznosítanak" három iskolát

Az ősztől üresen maradó három Szatmárnémeti iskolának a kihasználására készítettek tervet a városháza munkatársai.

Demográfiai okok miatt a megyeszékhely három általános iskolája is üresen marad, hiszen ezekben nem volt elegendő számú jelentkező a következő tanévre. Kereskényi Gábor alpolgármestert kérdeztük, mi történik ezen intézmények épületeivel, ki lesznek-e használva, vagy üresen állnak majd emlékül annak, hogy valaha Szatmárnémetiben annyi gyermek élt, hogy megtudták tölteni a tantermeket?

A városvezető elmondta, az említett ingatlanok kihasználására kész tervekkel rendelkeznek, hiszen jelenleg is vannak olyan intézmények amelyek után a város bérleti díjat fizet, így talán ezeket a kiadásokat is csökkenteni lehetne az átszervezéssel. A következő tanév kezdetét jelentő szeptember 15-étől a Batizi úti 13-as számú általános iskola, a Lucian Blaga sugárúti 7-es számú (G. Cosbuc), illetve a 16-os lakónegyedi, Crizantimei utcai Dariu Pop általános iskola marad üresen.

Az eddig itt tanuló diákok tanáraikkal együtt a következő tanévet a főszabály szerint már a legközelebbi iskolákban kezdik. Ennek értelmében az eddig a 13-as számú iskolában tanulók, illetve tanítók az 5-ös számú-, a Dariu Popból az Avram Iancuba-, míg a 7-es számúból az Octavian Goga általános iskola épületébe költöznek. Egyedi esetekben azonban a szülők másként is dönthetnek.


A megszűnő iskolába járó diákok szüleit felháborította az összevonás híre
A megszűnő iskolába járó diákok szüleit felháborította az összevonás híre (Archív)


Kereskényi elmondta, július 29-én a tanács többek között egy olyan tervezetet fog megvitatni, amely az említett üresen maradó iskolák épületeinek jövőbeni kihasználását irányozza elő.
Ennek értelmében az eddigi 13-as számú általános iskola épületébe a Közösségi Rendőrség költözne, mivel a jelenlegi 16-os lakónegyedi, Astronautilor utcai tömbház földszinti székháza nem megfelelő erre a célra.

A 7-es számú általános iskola épületébe a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti fiókja költözne, míg a Dariu Pop iskola épületébe egy olyan intézmény, amely után az önkormányzat jelenleg bérleti díjat fizet. Ez vagy az Unio Gépipari Iskolaközpont, vagy az Élelmiszer Ipari Líceum lenne.
Az alpolgármester elmondta, az említett ingatlanok kihasználásával körülbelül évi 75 000 eurót takaríthatna meg a város, ugyanakkor ki is használják a már meglévő épületeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: