2015-07-07 19:33:58• hírek • MTI

Újrahasználható golyóálló mellényt ihlethet a tobzoskák páncélja

A tobzoskák pikkelyei és a rajtuk keletkező horpadások "helyreállításának" képessége kínai kutatók szerint újrahasználható golyóálló mellény kifejlesztéséhez vezethet.

A rovarevő emlős testét tetőcserepek módjára borítják a pikkelyek, amelyek a fenyőtobozhoz hasonlóan helyezkednek el, innen kapta az állat a magyar nevét. A pikkelyek a fejük tetejétől a farkuk végéig beborítják a testüket, csupán a hasuk nem páncélozott, így amikor védekeznek, összegömbölyödnek.

Ha horpadás keletkezik egy pikkelyen, az magától helyreállhat, ehhez vízre van szükség, a folyamat három-négy percig tart - állapította meg az északkelet-kínai Liaoning tartomány Senjang városában folyó laboratóriumi kutatás projektvezetője, Liu Ceng-csien.

A kutató a South China Morning Post című lapnak elmondta, a golyóálló mellénnyé alakított tobzoskapáncél azt követően, hogy lövés éri, újrahasznosíthatóvá válik, például úgy, hogy rövid időre mosógépbe teszik. A kevlár alapú lövedékálló mellények rendeltetésszerű igénybe vételük után már nem használhatók újra.
A kínai kutatók megállapításának lényege, hogy a tobzoskák páncélja víz hatására regenerálódik, a sérült felületek teljesen visszanyerik eredeti állapotukat.

Az elsősorban hangyákkal táplálkozó tobzoskák páncélja elég erős még ahhoz is, hogy akár az oroszlánharapást is állja. Páncélkabátjuk titka Liu szerint molekuláris struktúrájukban rejtőzik. A pikkelyekben egyes molekulák olyan különleges módon kötődnek egymáshoz, hogy képesek "emlékezetben tartani" állapotukat és rendkívül erős külső behatás ellenére is fenntartani azt.

A víz, a nedvesség tudja felébreszteni ezt a fajta "memóriát" és az alakváltoztató molekulák közreműködésével aktiválni az öngyógyító képességet.

"A természet figyelemre méltó alkotása ez" - jegyezte meg a kutató. Hozzátette, ameddig a pikkely egyben marad, teljességgel képes az eredeti állapotát felvenni, bármilyen súlyos is a deformáció.
A kutatócsoport vezetője azt is elárulta, hogy a felfedezés meglepte őket, valójában a páncél erős fizikai behatásnak való ellenállását kutatták, amikor a minták mosásakor megfigyelhették a sérülések "automatikus" korrekcióját.

Az Ázsiában és Afrikában honos tobzoskák nyolc fajából az egyik, a kínai vagy bengáli tobzoska (Manis pentadactyla) elsősorban az ország déli részén él, Tajvanon és Hajnan szigetén is előfordul, valamint Indiában, Nepálban, Bhutánban, Bangladesben, Mianmarban és Indokinában is találni belőlük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: