2010-04-08 16:50:55• hírek • MTI

Újraéled Szatmár megye borászata

Johann Brutler
Johann Brutler

Szatmár megye egyik szőlőtermő vidéke, a Bükkalja lábánál fekvő Krasznabéltek (Beltiug) borászatának újbóli fellendítését tűzte ki célul a Németországból hazatelepült Brutler házaspár.

Krasznabélteknek, amely körülbelül hatszáz házat számlál, közel négyszáz pincéje van. Közülük a legnagyobb az 1730-as években épült hajdani Károlyi Sándor-féle uradalmi pince. A hatalmas grófi pince a kommunizmus idején az állami gyümölcsátvevő egyik központja volt, az üzemeltetők azonban hagyták tönkremenni, így be is omlott. Mára azonban felújították.

A helybéli születésű Johann Brutler és felesége, Katharina huszonhat évi németországi tartózkodás után hazaköltözött, megvásárolta és rendbe tette az uradalmi pincét, a kibővített présházban pedig borászatot alapított - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában.

Az elhanyagolt szőlőtőkékből alig maradt meg valami. Az egyik dűlőben viszont nem ritkák itt a 100-200 éves tőkék sem.
Johann Brutler szakértőkkel vizsgáltatta meg a terület adottságait, majd két-három évnyi kísérletezés után ültette be a vásárolt földjeit hagyományos és nemzetközileg is ismert újabb szőlőfajtákkal. A piros szőlők közül bevált a pinot noir és a syrah, a fehérek közül a chardonnay, a rajnai rizling és az olaszrizling, az erdélyi fajták közül pedig királyleánykát termeszt.
A borkészítéssel kapcsolatos munkák zömét kézzel végzik, és mindenben a természetességre törekszenek.

A pincészet díjnyertes borait februárban, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik európai parlamenti képviselője, Sógor Csaba jóvoltából Brüsszelben az Európai Parlament épületében tartottak borbemutatót, márciusban pedig a berlini turisztikai vásáron ők képviselték a romániai borászatot.


Szatmár megye - Bükkalja lábánál fekvő Krasznabélteki borászat
Krasznabélteki borászat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: