2012-02-10 18:01:49• hírek • M. T. R.

Újra voltak csörték Kaplonyban

Négy találatot ért el Vigh Ferenc Szilágyi Adriánnal szemben. A két sportoló között legalább három évtized a különbség. És legalább harminc év telt el azóta, hogy az előbbi versenyző nem vívott tétmérkőzést. S ennyi idő alatt dédelgetett álmává lett, hogy falujabeliekkel ismét megszerettesse ezt a sportágat.

A Szatmárnémeti Sportklub tartott bemutatót péntek délután Kaplonyban. A Nagykároly melletti község sportcsarnokában jelen volt Amalia Tataran. A párbajtőröző hölgy számos egyebek díja mellett világbajnoki egyéni harmadik helyezést ért már el, továbbá a megye legjobb sportolója is lett, méghozzá tavalyelőtt és tavaly is. A szintén jelenlévő Veres Grétával csapatban Európa-bajnoki harmadik helyezést ért el. Előbbi hölgy, aki a 18. születésnapját nyáron ünnepli majd a női 20 éven aluli párbajtőrözők világranglistáján a 16. Szintén bemutatót tartott Kaplonyban Árkosi Bertalan és Szilágyi Adrián. Ők csapatban voltak már felnőtt országos bajnokok. Érkezett volna Adrian Pop is, aki egyebeken túl országos kupagyőztes, de csütörtökön megsérült. A tőröző hölgyek közül jelen volt Magyar Petra és Buier Regina, a férfiak közül pedig Mureşan István és File Szabolcs. Mindannyian országos bajnoki címmel is rendelkeznek.

A vívást leginkább az ökölvíváshoz szokás hasonlítani - kezdte magyarázni a klub egyik edzője körülbelül százfős hallgatóságának. Azon túl, hogy mindkettő küzdősport, a versenyző szemben áll a másikkal, s egyenlő feltételek mellett kell azt legyőznie. A vívásban viszont nincs technikai KO, s így a versenyzőnek legkevesebb 5 alkalommal túl kell járnia ellenfele eszén és éberségén. A vívásban is egyaránt fontos a fizikai és a pszichikai felkészültség, azaz a technikai és taktikai képzettség. Az általános ismertetés után a vívópástra sorakoztak a megye élsportolói. Majd bemutatót tartottak. Előbb női tőr nemben küzdött egymás ellen Petra és Regina. Mérkőzésünk közben magyarázták, testfelületükön hova szabad érkeznie a szúrásnak, hogy érvényes legyen. Melyikük támadása, s így szúrása érvényes.

A következő bemutatót Amalia és Gérta tartotta - párbajtőr nemben. A férfiak következtek: előbb István és Szabolcs, majd Adrian és Bertalan. Közben az alapvető lépéseket is elmagyarázták a jelenlévő gyermekeknek. Mindjárt az elején azt, hogyan kell állnia egy vívónak, majd hogyan kell köszönnie ellenfelének, a nézőknek és edzőjének, hogyan előre és hátra járnia, hogyan kell szúrnia stb. Lelkes taps köszönte a sportolóknak a bemutatót. Az est meglepetése következett: a hajdani kaplonyi vívószakkör egyik tagja próbálta meg, emlékszik-e még néhány fogásra. 5-4-re kapott ki. Óriási taps jutalmazta. Amint már olvashattak hírportálunkon erről, valamikor az ország-világ egyetlen falusi vívószakosztálya működött Kaplonyban. A Recolta sportolói közül többen - köztük Vigh Ferenc, jelenleg a község ifjúsági labdarúgócsapatának, a Fortunának edzője - országos bajnokikon vettek rendszeresen részt.

Újra voltak csörték Kaplonyban

A sportágat szeretné társaival ismét meghonosítani Kaplonyban. Lenne is egy németországi befektető, aki támogatná a kezdeményezést például használt felszereléssel. Erejéhez mérten támogatná a vívórészleg létesülését az önkormányzat is - tudatta a polgármester. Mosdóczi Vilmos érdeklődésünkre elmondta: évi 40 ezer lejjel finanszírozza a sportklubot a helyi tanács, nyilván a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, de a vívásra is jutna belőle némi pénz. A Szatmárnémeti Sportklub elnöke, Marcel Tarţa rendkívül örvendene, ha létrejönne a kaplonyi vívóklub. Amint hírportálunk érdeklődésére elmondta, akkor már három egyesület lenne a megyében, s létrehozhatnák végre a megyei vívószövetséget.

Erejükhöz mérten támogatnák is a kaplonyi klubot, például közös edzéseket tartanának, versenyeket is szervezhetnének. Nagyon üdvös lenne, ha a Nagykároly környéki fiatalok is időben megismerkedhetnének a vívással, hiszen bizonyára sokuk rendkívül tehetséges. A megyeközpontban sportórákon igyekeznek toborozni az utánpótlást, s e lehetőség elől persze nem szabadna kihagyni sem a nyugat-szatmáriakat, sem a dél-, sem az északkelet-szatmáriakat. Persze az már utópia, hogy mindenhol alakulna klubja ennek a rendkívül költséges sportágnak - ismerte el. Szólt arról is, hogy elemi érdeke minden ilyen irányú kezdeményezést támogatnia klubjának, hiszen a középiskolába esetleg Szatmárnémetibe kerülhetnek fel az idevaló tehetségek, többük talán a Szatmárnémeti SK-hoz.

Újra voltak csörték Kaplonyban

Csiszár Ferenc érdemes edző, a klub párbajtőrözőinek felkészítője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy akár havonta tarthatnának egy-két közös edzést. Emlékeztetett, hogy eleinte nem feltétlenül világszínvonalú körülmények között és felszereléssel lehet megkezdeni az ismerkedést ezzel a sportággal, hiszen például a Recolta sportolóit is elsősorban a lelkesedés repítette a csúcsra. A jelenlévő fiatalok áhítatából pedig arra lehet következtetni, hogy a lelkesedésből még most sincs hiány Kaplonyban.

Újra voltak csörték Kaplonyban

Újra voltak csörték Kaplonyban

Újra voltak csörték Kaplonyban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: