2012-09-16 12:27:41• hírek • Póti Orsolya

Újra városunkban járt a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

Szeptember 15-én, szombat este a 140 tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia örvendeztette meg csodálatos hangversennyel a szatmári közönséget. A rendezvénynek a Római Katolikus Székesegyház adott otthont. A koncert előtt a kórus Kölcsey Ferenc szobránál is tiszteletét tette.

Immár harmadik alkalommal látogatott Szatmárnémetibe a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, amely rendkívüli hangversennyel lépett fel vasárnap este a Római Katolikus Székesegyházban. Már a zenekar gondos készülődése és a kórus bevonulása, egységes népviselete is lenyűgöző volt és azt sejtette, hogy nem mindennapi este elé nézünk.

A megnyitó zeneművet követően Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke köszöntötte a gyermekeket és vezetőjüket Haáz Sándor karnagyot, aki több mint harminc éve foglalkozik gyermekek, fiatalok zenei oktatásával.

A Gyermekfilharmóniáról érdemes tudni, hogy a 140 tagból álló kórus harminc éve alakult a szentegyházasfalvi Mártonffi János Iskola diákjaiból. 1982 júniusában a hagyományos tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg pár részletet közismert klasszikus művekből.

Az egyedi hangzás és a közönségsiker az együttest további munkára ösztönözte, ezért felvette 1983-ban a Gyermekfilharmónia nevet, és minden évben megtartotta eredeti létszámát. A tehetséges gyerekekből álló csapat évente közel 30 alkalommal lép közönség elé Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta pedig nyaranta külföldi hangversenykörúton vesz részt. A Gyermekfilharmóniában 1982 óta közel 1200 gyermek énekelt és muzsikált.

A vasárnap esti koncert keretében az egyedi népdalfeldolgozások és történelmi dalok mellett megismerhettük a Gyerekfilharmónia repertoárjának számos más darabját is: rövid klasszikus műveket, más nemzetek, népek dalait.

A szép, tiszta hangzást, a szólistáik lenyűgöző előadását nagy tapssal jutalmazta a szatmári közönség. A rendezvény az Ady Endre Társaság szervezésében jött létre a Szatmári Római Katolikus Püspökség, illetve Hársfalvi Ottó plébános támogatásával.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: