2010-02-21 11:37:36• hírek • MTI

Újra vallásszabadság Bangladesben

Bangladesben vissza fog kerülni az alkotmányba a világiság állami alapelve.

A legfelsőbb bíróság törölte az 1975-ös katonai puccs után végrehajtott alkotmánymódosítást - közölte az ország igazságügyi minisztere.

"Az ítélet fényében minden bizonnyal újra bevezetésre kerül az 1972-es világi alkotmány" - mondta Safik Ahmed helyi idő szerint szombat este. "Most már semmi sem gátol bennünket abban, hogy visszatérjünk a négy állami alapelvhez: a demokráciához, a nacionalizmushoz, a szekularizmushoz és a szocializmushoz, ahogyan azt a 1972-es alkotmányban megfogalmazták" - tette hozzá.

A négy alapelvet még az ország függetlenségét megteremtő Mudzsibur Rahman vette be az alkotmányba. Az ország 1971 márciusában Pakisztántól elszakadva vált függetlenné, s az új állam első elnökévé Rahmant választották.

Az 1975-ös államcsíny során Rahmant, családja nagy részét és közeli munkatársait meggyilkolták a dakkai elnöki rezidencián. Az ország későbbi katonai vezetői felmentették a felelősségre vonás alól a puccsistákat, akiket csak azután állítottak bíróság elé, hogy Rahman Haszina nevű lányát 1996-ban miniszterelnökké választották. Haszina Vazedet, Rahman két életben maradt lánya közül az egyik, aki 2009 óta ismét az ország miniszterelnöke, azon fáradozik, hogy lezárja az ország egyik legnehezebb korszakát, és elszámoltassa az államcsíny felelőseit.

A puccsistákat 1998-ban ítélték halálra az elnök meggyilkolása miatt, idén január végén, a fellebbezések elutasítása után az államcsíny öt vezetőjén, volt katonatiszteken végre is hajtották az ítéletet.

Február elején a legfelsőbb bíróság helybenhagyta az alsóbb fokú bíróság döntését, amely érvénytelenné nyilvánította a puccsisták által hozott úgynevezett ötödik alkotmánymódosítást. Ez törölte az alkotmányból a világiság alapelvét. Az ellenzék két pártja, a Bangladesi Nacionalista Párt és az Iszlámi Banglades (Dzsamaat-e-Iszlami) fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

Az igazságügyi miniszter közölte, hogy az emberek szabadon gyakorolhatják vallásukat, de tilos lesz a vallást politikai célokra felhasználni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: