2009-10-13 12:19:44• hírek • Ferenczi Noémi

Újra üzemel az MR-készülék

Néhány héttel ezelőtt az MR-készüléket működtető cég felfüggesztette a Megyei Kórházzal kötött szerződését, ugyanis elfogyott az egészségbiztosítási pénztár által erre a célra kiutalt pénzkeret. Az újabb költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően ismét üzembe helyezik az MR-készüléket.

Tavaly novemberben helyezték működésbe a Szatmár Megyei Kórházban az MR, vagyis a mágneses rezonancia-vizsgálatok elvégzésére alkalmas készüléket. Sok beteg dolgát könnyítette meg a készülék, ugyanis nem kellett kilométereket utazniuk a vizsgálatok elvégzésére érdekében, hanem helyben elvégezték azokat. Az MR-készülék egyébként daganatok, gyulladások, fertőzések, fejlődési rendellenességek, ortopédiai betegségek diagnosztizálására alkalmas.

A vizsgálatokat a küldőpapírral rendelkező betegek számára a egészségbiztosítási pénztár fizette, azonban az erre szánt keret néhány héttel ezelőtt elfogyott, így a készüléket működtető cég felfüggesztette a Megyei Kórházzal kötött szerződését. Augusztusban már csak a életbevágó esetek ellátására használták az MR-gépet. Azok a betegek akik viszont ki tudták  fizetni a vizsgálat költségeit, továbbra is igénybe vehették a szolgáltatást. A legolcsóbb, vagyis a végtagok vizsgálata 350 és 500 lej között mozognak, a bonyolultabb vizsgálatok ára viszont elérheti az 1100 lejt.

A pénzügyi krízis idején minden beteg várólistára került. A napokban eszközölt költségvetés-kiigazítás következtében 35 ezer lejt kapott a kórház az MR-vizsgálatok finanszírozására, így ismét végeznek kivizsgálásokat az MR-készülék segítségével. A várólistán jelenleg körülbelül száz beteg neve szerepel.


Tavaly novemberben helyezték működésbe az MR-készüléket
Tavaly novemberben helyezték működésbe az MR-készüléket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: