2011-01-17 17:13:56• hírek • Szatmar.ro

Etnobotanikus szer áldozata

Sürgősségire szállítottak szombat reggel egy 30 éves nőt, miután etnobotanikus szert fogyasztott.

Az idei év első túladagolt személyét látták el szombat reggel 9 órakor a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályán. A hallucinációs jelekből egyértelművé vált, hogy az illető személy kábítószert fogyasztott.
Az ilyenkor szokásos kezelések után 19 óra 30 perckor a nőt hazaengedték, azzal az ajánlással, hogy keressen fel egy pszichoterapeutát.

Nem új keletű ugyan a probléma, mégis igen nagy hangsúlyt fordít a sajtó a hasonló esetekre. Nő az olvasottság, illetve a nézettség, így a két soros hírértékű anyagok is felértékelődnek.
Így történhet meg az, hogy az egészségügyi intézmények által küldött sajtóanyagokból a hangzatosabbakat közöljük, ami érthető is, hiszen a legérdekesebb anyagokat igyekszünk az olvasó elé tárni.
Ilyenkor azonban megfeledkezünk az esetleg még nagyobb veszélyt okozó problémákról. ..

Az olyan hangzatos címek mellett, mint az „Év első túladagolása!", „Megvan az első kábítószer túladagolás!" elmaradnak az alkoholtúladagolásról szóló hírek.

Természetesen hírportálunk sem kíván drogfogyasztásra biztatni senkit. Miután azonban a sürgősségi osztály sajtóanyagából az derül ki, hogy ez az eset az idei első a túladagolás terén, míg a túlzott alkoholfogyasztás miatt csupán az elmúlt hétvégén 11-en kerültek kórházba, az újságírói kíváncsiságunk azt tanácsolta, szakértőt kérdezzünk meg arról, miben más, miben rosszabb az etnobotanikus szerek által okozott túladagolás az alkoholmérgezéstől?

Láng László doktor kérdésünkre elmondta, a hallucinogénszerek főleg a fiatalokra veszélyesek, hiszen ők egy sérülékeny korszakukban használják ezeket, így fejlődésbeli visszamaradás is fenyegeti őket.
Az alkoholmérgezés viszont szintén igen veszélyes lehet úgy a fiatalokra, mint az idősebb generációra.

Felvetődik ilyenkor a kérdés, miért kap nagyobb sajtónyilvánosságot az év első etnobotanikus szerek által okozott túladagolás esete, mint az elmúlt három napban kórházba került 11 alkoholmérgezéses személy híre, hiszen mindkettő igen káros az emberi szervezetre?

A válasz valószínűleg a sztereotípiákban és a politikában van, hiszen itthon a pártok a drogellenességükkel próbálnak még nagyobb népszerűséget elérni.
Portálunk természetesen mindkét végletet elítéli és arra biztatja olvasóit, mindent csak mértékkel.


Túladagolást okozhatnak az álomboltókban kapható szerek
Túladagolást okozhatnak az álomboltókban kapható szerek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: