2011-01-24 13:22:52• hírek • Szatmar.ro

Újra terítéken a legális drogok

A városi önkormányzat a szociáldemokraták kezdeményezésére a következő tanácsülésen napirendre tűzik az etnobotanikus szerek árusításának szigorítását.

A városatyák az emberek egészségének megőrzésére hivatkozva szűkebb kereteket szabnának meg a legális drogok árusítására. Igaz, a törvény engedélyezi a tudatmódosító szerekhez való hozzájutást és fogyasztást is, viszont a városi tanácsok dönthetnek arról, hogy milyen feltételek között teszik ezt lehetővé. Szatmárnémetiben is volt már példa arra, hogy főleg fiatalok sürgősségre kerültek a nagy mennyiség fogyasztása miatt, ez keltette fel a figyelmét a tanácsosoknak.

A tanácsi határozat szerint tilos lesz az etnobotanikumokat két kilométeres körzeten belül árulni az iskoláktól, és több mint 500 méterre kell legyenek ezek az üzletek a buszmegállóktól és állomásoktól, illetve könyvtáraktól és parkoktól.

Ha ezt megszavazzák a tanácsosok, azok a boltok, amelyek nem felelnek meg ezeknek a feltételeknek, maximum 5 napon belül abba kell hagyják tevékenységüket. Ha ellenszegülnek, 2000-től 2500 lejig terjedő büntetést kell kifizetniük. A kihágások többszöri megismétlése az engedély visszavonásával jár, de elkobozhatják és megsemmisíthetik az árut és büntetőjogi eljárást is indíthatnak az illetékes szervek.

A tanácshatározat indítványozói szerint a hallucinogének fogyasztóit sokszor az készteti a vásárlásra, hogy ezeket látható helyen árulják, közel az iskolákhoz. Általában a középiskolás korosztály vonzódik azoknak a hatásoknak eléréséhez, amelyet ezek az anyagok okoznak, és élettapasztalatuk hiányában nem tudják felmérni ezek negatív hatásokra.


Az iskoláktól csak távol árulhatják a tervezet szerint árúikat a álomboltok
Az iskoláktól csak távol árulhatják a tervezet szerint árúikat a álomboltok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: