2016-05-10 17:14:46• hírek • Szatmár.ro

Újra téma volt az ünnepi színház-átadás - újra leszavazták

Nem szavazta meg a városi tanácsosok többsége a 150 ezer lejes összeget, amit a polgármesteri hivatal az Északi Színház felújított épületének ünnepélyes felavatására szánt. A sokak által  kampányszagúnak tartott esemény, amelyet a Szatmárnémeti Városnapok idején tartottak volna, így elmarad.

Nagyjából két héttel ezelőtt, április végén a rendes havi tanácsülés részeként került a tanácsosok elé az a költségvetés-módosítási javaslat, mely alapján 150 ezer lejből egy kisebb fesztivállal nyitotta volna meg kapuit a felújított Északi Színház.

Már akkor is hatalmas vita kerekedett az ügyből, a tanácsülést követően Dorel Coica polgármester, az RMDSZ-es tanácsosok és a színház is közleményben fejtette ki álláspontját. A legtöbb ellenzéki tanácsos gyanúsnak találta, hogy a helyhatósági választásokhoz nagyon közeli időben, egy teljes héttel előtte lett volna a fesztivál. Maskulik Csaba tanácsos pedig azt is szóvá tette, hogy az épület egyelőre nem rendelkezik tűzoltósági engedéllyel.

A keddi rendkívüli tanácsülésen aztán újra a tanácsosok elé került a tervezet - változtatások nélkül. Előbb az RMDSZ-es tanácsosok azt javasolták, hogy halasszák el a döntést ez ügyben, ám a PSD tanácsosai ezt leszavazták.

Maskulik Csaba most is felhívta a figyelmet az épülettel kapcsolatos problémákra, amelyek miatt nem szervezhető ott egyelőre egy kisebb fesztivál - vagy akár egyetlen előadás sem. A polgármesteri hivatal ugyan bemutatott egy, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségétől kapott írást, ám az csak annyit tartalmazott, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie a színházépületnek. Emellett az épületet nem adták még át a színháznak, nem történt meg a működésbe helyezés - emiatt sem lehet még ott rendezvényt szervezni. Fontos részlet, hogy az ügyben érintett összes szakbizotság - a költségvetési, a szolgáltatási és a kulturális bizottság is előzetesen a tervezet elutasítása mellett voksolt.

A végső szavazás során a PSD tanácsosai a fesztivál megszervezése mellett voksoltak, az összes többi tanácsos viszont tartózkodott - így bukott a Dorel Coica által előirányzott tervezet.

A tanácsos a Szatmár.ro-nak azt is elmondta: komoly gondnak tartja, hogy a polgármesteri hivatal öt hónapon keresztül nem volt képes arra, hogy átadják a színháznak és működésbe helyezzék az épületet. Maskulik arra is felhívta a figyelmet: az év elején a költségvetésbe benne foglaltatott a Sorompók nélkül nevet viselő színházi fesztivál megszervezésére szánt támogatás - ám azt pont a polgármester távolíttatta el a tervezetből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: