2012-04-20 12:16:48• hírek • MTI

Újra teljes bért kapnának a közalkalmazottak

A román kormány az idei év folyamán teljes mértékben visszaállítaná a közalkalmazotti béreket, amelyeket 2010-ben csökkentett 25 százalékkal - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

Az intézkedés szerepel a román kormány által elkészített konvergenciaprogramban, amit a bukaresti kabinet minden évben frissít, és elküld az Európai Bizottságnak.

A konvergenciaprogram szerint a béremelés enyhén növelni fogja a személyzeti kiadásokat, de középtávon ez a típusú kiadás továbbra is csökkenő irányt fog mutatni. A tervek szerint ugyanis hatályban marad a közintézmények esetében az az elv, miszerint a közszférában új dolgozót csak akkor lehet  alkalmazni, ha hét állás megüresedik.

A román kormány 2010 júniusában 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket, ebből 2011 elején 13 százalékot adott vissza. A kabinetnek még körülbelül ugyanennyivel kellene emelnie a béreket ahhoz, hogy ismét visszaálljanak a csökkentés előtti szintre.

Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány egyik fő célkitűzése a közalkalmazotti bérek visszaállítása. Ugyanakkor hozzátette: a kabinetnek óvatosnak kell lennie, így nem közölte konkrétan, hogy mikortól és hány százalékkal emelik a jövedelmeket. A döntés meghozatalában várhatóan meghatározó szerepet játszik majd a román gazdaság első negyedévi teljesítménye, amelynek adatait a román statisztikai hivatal május közepén közli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: