2016-01-12 15:46:48• hírek • Szatmár.ro

Újra nő az érdeklődés Szatmár megyében a magyar állampolgárság iránt

Bár jó ideje lehetősége van az egyszerűsített honosítási eljárás során magyar állampolgársághoz jutni annak, aki bizonyítani tudja a magyar felmenőket, illetve beszéli a nyelvet, így is sokan élnek a lehetőséggel, betérve az RMDSZ Szatmárnémeti székházába, vagy leadva a kérvényt a különböző településeken szervezett konzuli napokon.

"Miért kell ez a törvény? Egész egyszerűen azért, mert ez következik a nemzeti szolidaritásból. Ezt a törvényt akkor is meg kellene hoznunk, ha nem lett volna Trianon; amint bölcs elődeink a törvényhozásban 1886-ban hasonló törvényt hoztak, természetesen más történelmi körülmények között, de hasonló gondolat ihlette őket, hogy a bukovinai székelyek és a csángó magyarok részesei lehessenek közjogi értelemben is a magyar nemzetnek, amint nyelvi, szellemi, kulturális értelemben egyébként is részei" - hangzott el a magyar parlamentben Semjén Zsolt beszédében az egyszerűsített honosítási eljárásról való döntést megelőzően, 2010-ben.

A törvény életbe lépését követően rengetegen használták ki a lehetőséget és vették fel a magyar állampolgárságot. S bár azt gondolná az ember, hogy az első évek nagy érdeklődését követően egyre csökken a kérelmezők száma, kiderült: Szatmár megyében még mindig nagy az igénylők száma.

A Szatmárnémeti RMDSZ-székházban, illetve az ott dolgozók által szervezett vidéki konzuli napokon összesen 3700 személy kérte 2015-ben az egyszerűsített honosítást - tudtuk meg Tasnádi Istvántól, aki jó ideje dolgozik a honosítási kérvények továbbításában.

"Volt év, amikor kicsit enyhült az érdeklődés, de most újra sok az igénylő. A tavalyi évben is sokan voltak és most januárban is egyre többen jönnek, hogy leadják kérvényeiket. Ráadásul az utóbbi időben a szükséges dokumentumok fordítását is ingyen meg tudjuk oldani, így igazán egyszerű lett a magyar állampolgárság felvétele" - magyarázza.

Az RMDSZ-nél nem csak a kérvényezést lehet megoldani, magyar útlevél készítésére is van lehetőség. Tasnádi számításai szerint nagyjából 400 útlevél elkészítésénél működtek közre 2015-ben.

Emellett konzuli napokat tartanak vidéki településeken is: Sárközújlakon, Avasújvárosban, Tasnádon és Nagykárolyban is.

Tasnádi kérdésünkre elmondta: tavaly nem volt egyetlen személy sem, akinek visszautasították az egyszerűsített honosítási kérelmét. Az alapvető elvárások a magyar felmenők bizonyítása, illetve a magyar nyelv ismerete - vannak ugyan, akik érdeklődnek a kérvényezés iránt és nem beszélik a nyelvet, de amikor megtudják, hogy ez is követelmény, inkább elállnak szándékuktól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: