2012-03-28 17:13:13• hírek • Szatmár.ro

Újra műsoron a Psyché

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata ismét műsorára tűzi Laczkó Tekla Weöres Sándor Psyché című művéből készített önálló estjét. A Kovács Éva Poór Lili-díjas színművésznő által összeállított és rendezett előadás 2012. március 29-én, csütörtökön, 18 órától és 2012. április 19-én, csütörtökön, 18 órától látható az Ács Alajos Stúdióteremben.

Weöres nagyszabású művében egy 19. század eleji nőalakot kelt életre gyönyörű részletességgel teremtve hozzá életet és világot, valamint megalkotja a fiktív hősnő teljes költői életművét.

Psyché a görög hitvilágban az emberi lélek megtestesítője, így kézenfekvő, hogy a Weöres által kitalált Lónyai Erzsébet, aki apai részről magyar grófi család, anyai ágon pedig egy híres „cigánylány" leszármazottja, ezt az álnevet használja.

Cigánysoron és kolostorban nevelkedik, ám vad vére, eszeveszett, féktelenül tomboló nemisége viharos kalandokba sodorja. A néző az elhangzó versekkel a férfi-nő viszony erotikus vibrálását, a fájdalmat, a csalódást, a reményt és a megaláztatást ismerheti meg és élheti át. A magát féltő, mégis öntudatlanul felkínálkozó gyermeklány, a féltékeny vetélytársnő, a szenvedélyes szerető, a megesett lány, a megszült-elveszített gyermekét gyászoló leányanya, vagy az öregedés jeleit észlelő, éretté váló nő szólal meg a költeményekben. A versek érzelemábrázolása rendkívül színes és változatos, a költői képekben igen gazdag összeállítás mindvégig lebilincselő élményt nyújt.

Jegyek 12 lejes egységáron igényelhetők a színház jegypénztárában.

Kétszer is műsorra tűzik a Psyché-t

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: