2016-07-08 16:05:13• hírek • Szatmár.ro

Újra meghívást kapott Strasbourgba a Nachbil

Az európai döntéshozók székelyföldi sört, partiumi és bánsági borokat kóstolhattak a strasbourgi Parlamenti Klub (EPA) évzáró rendezvényén. A rangos eseményen, amelyet a képviselők a strasbourgi plenáris héten tartottak a csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör, a krasznabélteki Nachbil és a ménesi Balla Géza borok is bemutatkoztak.

„Erdélyt elvisszük Európába! Romániai magyar európai parlamenti képviselőként kisebbségvédelmi munkám mellett erre a feladatra is vállalkoztam. Az, hogy jelen vagyunk az Európai Parlamentben lehetőséget teremt számunkra a bemutatkozásra" - magyarázza Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő. Véleménye szerint még mindig sokan vannak, akik nem hallottak rólunk, ezért minden lehetőséget ki kell használnunk arra, hogy megismertessük a romániai magyarság értékeit: legyen ez akár kulturális, nyelvi, művészeti, történeti vagy gasztronómiai jellegű.

A kötetlen hangulatú esten, amelyet Martin Schulz, az EP elnöke nyitott meg, olyan kiemelkedő európai politikusok ismerhették meg Erdélyt és értékeit, mint például Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, a dél-tiroli Herbert Dorfmann, az EPA elnöke, vagy éppen Renate Sommer, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagja. „Sokan most első alkalommal hallottak Erdélyről, de legközelebb számukra is ismerősen cseng az otthonunk neve. Készítettünk egy olyan plakátot, amelyen feltüntettük Erdélyt, a Bánságot, a Partiumot és Székelyföldet, vizuálisan érzékeltetve mindig könnyebb elmagyarázni a romániai magyarság helyzetét" - fejti ki Sógor Csaba.

A krasznabélteki Nachbil pincészetet Görbe Edgárd vezérigazgató és Brutler Edgár társtulajdonos, borász képviselte. Na meg a remek boraik, amelyek között a partiumi régióra jellemző italok is helyet kaptak, olyanok mint a Versil néven árusított Zöld Szilváni vagy a Királyleányka. A fehér borok mezőnyét erősítette a Chardonnay Barrique és a Gewürztraminer. Mindegyik friss, 2015-ös, zamatos fehérbor, amelyek villámgyorsan nagy megbecsülést vívtak ki maguknak a kóstoló politikusok körében.

A vörösborok közül természetesen a Nachbil magával vitte Strasbourgba zászlóshajóját, a 2013-as Syrah-t, a Kárpát Medencei Borversenyen aranyérmes Merlot-t és a Prestige Reserve nemzetközi borversenyen Vinum Bonum díjjal kitüntetett Cabernet Sauvignont is.

"Az eseményen való részvétel egy jó lehetőség volt, hiszen egyfajta visszaigazolást kaptunk arról, hogy a termékeink bármikor megállják a helyüket a nemzetközi piacon" - nyilatkozta Görbe Edgárd a Szatmár.ro-nak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: