2011-10-11 16:28:21• hírek • Nagykároly.ro

Újra lesz díszkapuja a kastélykertnek

Több mint két évtizede rombolták le a nagykárolyi kastély bejáratának díszes kapuját. A Károlyi főurak kastélya díszkertjének egykori bejárata, amelyet Gnándt István művész álmodott oda, 6 méter magas volt, s a korzóra tekintett.

A vasbetonból készített, a gótikus stíluselemekre hajazó alkotást fehér kőporral pucolták be, és mindkét boltívet teljes hosszában mozaikkockákból kirakott csík díszítette. Valamikor a '80-as évek végén lerombolták a díszkaput, és a szeméttelepre vitték - a kommunista államapparátus tevékenységének egyik utolsó mozzanata volt ez Nagykárolyban.

A szeptember havi gyűlésén a nyugat-szatmári város döntéshozó-testülete elfogadta a díszes kapu visszaállítását szóló előterjesztést. A munkálatokra 10 ezer lejt különített el a helyi tanács.

Amint erről már beszámoltunk, a kastély épületének teljes felújítása elviekben az év végére elkészül. A kastélykert rendbetételét is megkezdte az önkormányzat, igaz, ezt már nagyrészt önerőből. Üdítő kivételnek mindösszesen egy határon átívelő európai uniós pályázat révén újjáépítendő üvegház számít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: