2012-11-29 11:19:27• hírek • Kocsis Zoltán

Világbajnok labdarúgóval is találkoztak szatmári gyerekek

Bernard Diomede a francia válogatott színeiben
Bernard Diomede a francia válogatott színeiben

A szatmárnémeti Stea Egyesület révén hat szatmári gyerek tíz napot tölthetett Párizsban, a Fraternity Cup elnevezésű rendezvény keretein belül. A 11-13 év közötti gyerekek, mindamellett, hogy megtekinthették a francia főváros látványosságait, hasznos kulturális, (állam)polgári és kommunikációs tapasztalatokkal gazdagodhattak.

A Fraternity Cup-on 96 gyerek és 32 pedagógus vett részt tizenkét különböző országból: a házigazda franciákon és a szatmáriakon kívül Marokkóból, Ruandából, Madagaszkárból, Argentínából, Brazíliából, Izraelből, Palesztinából, Bosznia-Hercegovinából, Indiából és Nepálból. A Stea Egyesület hat gyerekét Bogdan Pintea, az egyesület tevékenységének koordinátora és Crina Napradi, az erdődi szakiskola pedagógusa kísérte el.

A kis delegáció a másfél hét alatt megtekintette Párizs több látványosságát, többek között a Louvre múzeumot, a Diadalívet, a Champs-Élyséest, a Place de la Greve teret, a Notre Dame és a Sacre Coeur székesegyházakat. Emellett számtalan oktatói-nevelési programon, foglalkozáson vettek részt, ahol igyekeztek elsajátítani a polgári értékrend alappilléreit. Tánc és ének műhelymunkákon valamint labdarúgó és rögbi meccseken csiszolgatták képességeiket.

„A legfontosabb tanulság a gyerekek számára, hogy különbözőek vagyunk, más nyelvet beszélünk és más a bőrünk színe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint a többiek. Tisztelnünk kell a különbözőséget", fejtette ki Pintea.

A Stea Egyesület gyerekei, háttérben a palesztin delegáció

A multikulturalizmus velejárója volt, hogy a gyerekeknek a non-verbális kommunikációra kellett hagyatkozniuk, amikor egy-egy műhelymunka során el akarták érni közös céljaikat. Ugyanakkor hasznos tapasztalatcsere volt ez a pedagógusok számára is, akiknek a legfontosabb tanulság az volt, hogy miként lehet a sportot és a játékot edukációs célokra használni.

Az esemény záróakkordjaként megtartott gálán a gyerekeket két további feledhetetlen élmény várta: találkozhattak Bernard Diomède-el, aki 1998-ban világbajnoki címet szerzett a francia labdarúgó-válogatottal (három mérkőzésen, köztük a Paraguay elleni negyeddöntőn lépett pályára) és Stephane Hessel író, diplomatával, aki a második világháború idején tagja volt a francia ellenállásnak, később pedig túlélte a buchenwaldi koncentrációs tábor embertelenségeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: