2009-05-19 10:41:54• hírek • Szatmár.ro

Újra lehet alakítani a kapcsolatokat

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Zsombolyán a környékbeli települések önkormányzati tisztségviselőivel és egyházi képviselőkkel találkozott. Az európai parlamenti képviselő a június 7-ei választások fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy a következő mandátumban több fontos terület átszervezéséről dönt az unió.

„Átszervezik a regionális politikát, a közös agrárpolitikát. Nekünk az lesz a feladatunk, hogy kiharcoljuk az esélyegyenlőséget, ugyanis a régi szabályokat és ennek megfelelően a támogatási rendszert is 15 tagállamra szabták. Időközben csatlakozott Románia és még további 11 ország, tehát át kell alakítani az egész uniós intézményi és működési rendszert úgy, hogy mindenki azonos jogokkal rendelkezzen" - mutatott rá az elkövetkező időszak fontosságára Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy az unióban a vidékfejlesztés az agrárpolitika alá tartozik, holott az erdélyi és bánsági települések szempontjából jobb lenne, ha átkerülne a regionális politikához. „Ebben a térségben ez különösen fontos lenne, hiszen a városok és a vidéki települések fejlesztésének összehangolása további támogatások lehívását tenné lehetővé, ahogy a határokon átívelő partnerségek is jelentősen segítik a fejlesztéseket. Itt a Bánságban, a Körösök vidékén, vagyis a teljes román-magyar határszakaszon nagyon fontos a regionális fejlesztés, mert nagyon rövid időn belül Románia a Schengen-övezet tagja lesz. Ezzel teljesen megszűnik a határátkelők gyakorlati jelentősége, döntenünk kell majd arról, hogy a vámhivatalok épületeit megtartjuk-e mintegy mementóként vagy pedig lebontjuk ezeket, és megelégszünk egy egyszerű országtábla elhelyezésével" - magyarázta Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő úgy vélte, a regionális fejlesztési politikák eszközt adnak a közösség kezébe, hogy természetes módon újraalakíthassa a 80 évvel ezelőtt szétszakított kapcsolatokat. „A hagyományos alapokon működő régiók a határ mentén újra fogják építeni a kommunikációs infrastruktúrát, akár közúti, akár vasúti útvonalakról van szó. De ezek közül azok tudnak újraépülni, amelyek gazdaságilag fenntartható összeköttetést biztosítanak" - hangsúlyozta Winkler, aki szerint Temesvár lesz várhatóan az első olyan romániai nagyváros, a főváros kivételével, amelynek lakossága eléri az egymilliót. „Látva, hogy Temesvár fejlettségével és gazdasági dinamizmusával kiterjeszti vonzerejét a szomszédos Szegedre is, tudva továbbá, hogy ugyanaz érvényes az Arad-Békéscsaba és a Szatmárnémeti -Nyíregyháza párosra, és minden bizonnyal Nagyvárad Debrecennel fenntartott egyre erősödő kapcsolataiban is Nagyvárad jelenti a húzóerőt, láthatjuk, hogy a következő évek gazdasági és társadalmi folyamataiban a felelősség elsősorban a mi határoldalunkon lellhető fel. Ez minden bizonnyal lehetőség is arra, hogy a gyakorlatban a magyar emberek javára valósítsuk meg a határok fölötti nemzetegyesítés eszméjét" - ismertette a prioritásokat Winkler.

Marossy Zoltán volt alprefektus a romániai-magyar-szerb kisrégió megalakításában kért segítséget az európai parlamenti képviselőtől, aki elmondta, szívesen vesz részt ebben, hiszen a kilencvenes évek közepétől aktív szerepet vállalt a határmenti együttműködések kialakításában.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: