2009-02-19 16:51:11• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Újra középpontban az olaszországi románok

Nem szabad egységesen elítélni minden románt, amikor egy-két román állampolgárságú személy bűnt követ el külföldön - jelentette ki csütörtökön Bukarestben Emil Boc román miniszterelnök, annak kapcsán, hogy Olaszországban az utóbbi napokban ismét a figyelem középpontjába kerültek a bevándorlók bűncselekményei.

A.román kormányfő leszögezte: a bűnözőt meg kell büntetni függetlenül attól, hogy hol követte el tettét, ilyen értelemben nem politikai vagy nemzeti hovatartozása számít. Boc reményét fejezte ki, hogy az egyébként jogos ellenérzések nem hatalmasodnak el az olaszországi politikusokon. A román sajtóban ugyanis nagy visszhangot váltott ki az elmúlt napokban Roberto Calderoli, a törvényalkotás egyszerűsítéséért felelős olasz miniszter kijelentése, amely szerint a szexuális bűncselekmények elkövetőinek kasztrálását javasolta.

A román kormányfő olyan olaszországi bűncselekményekkel összefüggésben fejtette ki álláspontját, amelyek elkövetésével az olasz rendőrség és a közvélemény román állampolgárokat gyanúsít. Egy 83 éves világtalan asszony és egy 14 éves lány például nemi erőszak áldozatává vált, ez ügyben az olasz rendőrség őrizetbe is vett két román állampolgárt, egyikük állítólag beismerte tettét.

A bukaresti sajtó csütörtökön fő témaként kezeli a több mint egymillió főre becsült olaszországi románok helyzetét, akik - mint írják - egyre kevésbé érzik magukat biztonságban a mediterrán országban.

A Gandul című napilap szerint a románok egy részét hazatérítheti az Olaszországban ellenük irányuló gyűlölethullám. Az olaszországi románok érdekeit képviselő egyik szervezet vezetője elmondta, hogy az olasz cégtulajdonosok egy része már nem hajlandó románokat alkalmazni. Az olasz sajtó ugyanis a "román nemi erőszakolók" ellen indított hadjáratot, s ez a munkaadókat óhatatlanul befolyásolja - olvasható a Gandulban.

A bukaresti média csütörtökön arról adott hírt, hogy a Forza Nuova szélsőséges olasz jobboldali szervezet tüntetést hirdetett szombatra "a bűnözők és a nemi erőszakolók ellen". Egyik legfőbb követelésük a Románia és Olaszország közötti schengeni megállapodás felfüggesztése, hiszen - mint mondják - csak 2008-ban 257 ezer román állampolgár érkezett Olaszországba.

Emil Boc: nem szabad egységesen elítélni minden románt a bűnözők miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: