2016-02-24 15:46:34• hírek • Szatmár.ro

25 ezren vannak beiratkozva a Szatmár Megyei Könyvtárba

A polgármesteri hivatalnak le kell bontania a leendő könyvtár helyén álló épületeket.

A Szatmár Megyei Tanácsnál mutatta be szerda délelőtt 2015-ös megvalósításait és 2016-os terveit a Szatmár Megyei Könyvtár. Mint kiderült, összesen 39 alkalmazottal működik az intézmény, amelynek több épülete is van Szatmárnémetiben - a régi főtéren található mellett például a 16-os lakótelepen, a Brandusa utcában, illetve a Szolidaritás lakónegyed közelében is lehetőség van a kölcsönzésre.

A tavaly cserélték le az eddig használt olvasói igazolványokat, a könyvtárba beiratkozók újabban mágneskártyát kapnak, aminek segítségével sokkal könnyebben követhető, hogy ki mikor kölcsönzött könyvet. Összesen 25 ezer személy van beiratkozva, az új rendszernek köszönhetően pedig olyan izgalmas statisztikai adatok látnak napvilágot, mint például, hogy a könyvtárlátogatók 6,3 százaléka egyetemista, 6,1 százalékuk nyugdíjas, 53,1 százalékuk pedig elemi iskolás. 2015-ben 1130-an voltak azok, akik életükben először iratkoztak be a könyvtárba. A látogatók közül pedig 3306 személy mondható aktívnak - ez azt jelenti, hogy évente legalább 30 könyvet kölcsönöznek.

A beiratkozási díjból, illetve a könyvek visszaszolgáltatásával való késlekedés miatt kiosztott büntetésnek köszönhetően 2014-ben 5952 lej volt a könyvtár saját bevétele - ezzel szemben 2015-ben 10392 lejt szedtek be. A növekedés oka az új igazolvány-rendszer bevezetése, hiszen 12 lejbe kerül egy teljes árú, 8 lejbe pedig egy diák- vagy nyugdíjas igazolvány kiváltása. Azonban egy-egy igazolvány öt évre érvényes!

A tavalyi évben 435 ezer könyvvel rendelkezett a Szatmár Megyei Könyvtár és 9500 példánnyal bővült a gyűjtemény. Ebből 5350-et vásárolt a könyvtár, a többi új kötet főleg magánszemélyek adományából származott.

A tervek között szerepel a könyvállomány további bővítése, és közel 50 ezer kötet vonalkóddal való ellátása - ennek köszönhetően sokkal könnyebb és operatívabb lesz majd a leltározás.

De a legfontosabb az új könyvtárépület megépítése lenne, aminek a költsége több mint 61,5 millió lej. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta: most a polgármesteri hivatal térfelén a labda. Le kell bontani ugyanis a Károlyi-közben (Kogalniceanu utcában) a leendő könyvtárnak a helyén még álló épületeket. Ezt követően átvenné a területet a CNI - az Országos Beruházási Vállalat - és felhúzná az épületet. Stef szerint ugyanis komoly ígéret van a projekt támogatására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: