2009-01-20 22:42:46• hírek • Csenteri Judit

Újra kellene gondolni a nemzetállam fogalmát

Markó Béla RMDSZ elnök egy bukaresti sajtóértekezlet keretén belül kihangsúlyozta, hogy az Alkotmány radikális megváltoztatása esetén, mindenképp bele kell foglalni a kisebbségek kollektív jogaira vonatkozó kitételeket is.

A szövetségi elnök véleménye szerint a nemzetállam fogalmát újra kellene gondolni, a kisebbségek kollektív jogokat kellene kapjanak, a magyar nyelvet pedig, az ország némely térségében hivatalos statútum kellene hogy megillesse.

A kedden, Bukarestben tartott sajtóértekezlet keretén belül, Markó Béla körvonalazta a szövetség idei prioritásait is, amelyek között a legfontosabbként az Európai Parlamenti választásokra való felkészülés szerepelt – olvashatjuk az RMDSZ hírportálján.

Az elnök a gazdasági válságot is szóba hozta, s kifejtette azon véleményét, miszerint igen fontos lenne kidolgozni egy válságellenes programot, „hiszen ez elsősorban a szegényebb rétegekre, a nyugdíjasokra, fiatalokra lesz majd kihatással.” Elmondása szerint az országnak a decentralizációra kellene összpontosítania, amely jelentős eszköz lehetne a válságellenes intézkedések megvalósításában.

Ezzel együtt kihangsúlyozta, hogy bár az Alkotmány módosításra szükség van, a gazdasági válság körülményei között mégsem kellene az ország prioritásai között szerepeljen.

Ugyanakkor, amennyiben ezek a módosítások gyökeres változtatásokat hajtanak majd végre az Alkotmányban, „akkor semmiképp nem szabad kihagyni az etnikumközi viszonyok rendezésére vonatkozó kitételeket” sem – hangoztatta az elnök a sajtótájékoztató keretén belül.

Markó Béla Bukarestben fejtette ki véleményét az alkotmánymódosításról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: