2020-04-08 08:12:56• hírek • közlemény

Újra igényelhető a területalapú támogatás az APIA-nál

„Április 6-tól újra lehet a területalapú támogatásra pályázni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA). A koronavírus-járványra való tekintettel azonban csak online, azaz interneten keresztül lehet leadni az igényléseket” – tudtuk meg Magyar Lóránd parlamenti képviselőtől, a képviselőház mezőgazdasági és vidékfejlesztése szakbizottságának a tagjától. 

A kérvények leadásának felfüggesztéséről március közepén született döntés, az akkor megadott április 6-ig tartó szünetet nem hosszabbították meg, úgyhogy újrakezdték a kérvények fogadását.


Az online kérvényezés viszont nem feltétlenül egyszerű a gazdák számára, ezért érdemes a megyei APIA-nál segítséget kérni – elsősorban telefonon. A kérvény kitöltése az IPA online alkalmazás segítségével, illetve az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszerben (IACS) lehet kitölteni. Aláírni viszont majd személyesen is kell majd, a járvány végeztével.


A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium április 3-án kiadott 89-es számú rendelete szerint megvan a lehetőség arra, hogy az APIA maga kérje ki a szükséges igazolásokat a polgármesteri hivataloktól. A kérvényezésben telefonon segítséget lehet kérni az APIA munkatársaitól, és telefonon lehet bejelenteni a gazdálkodó által megművelt területen történt változásokat is.


Mint megtudtuk: Szatmár megyében március 2. és 16. között megközelítőleg háromezren kérték a terület alapú támogatást, az előző évek tapasztalatai alapján az ügynökségnél most további 15 ezer kérvényezőre számítanak. A támogatás igénylésében segíthetnek a polgármesteri hivatalok dolgozói, de Szatmár megyében érdemes a Partiumi Falugazdászok helyi képviselőihez is fordulni, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot az office@partiumigazda.ro emailcímen, illetve a 0755842461-es vagy a 0733926673-as telefonszámon. A területalapú-támogatás mellett az üzemanyag-támogatás igénylés is online zajlik.
 

“Bízom benne, hogy gördülékenyen zajlik majd a kérvények leadása. Én arra biztatok mindenkit, hogy ne féljenek segítséget kérni. Mindannyiunk számára új ez a helyzet” – mondja Magyar Lóránd.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: