2013-12-16 17:02:50• hírek • Szatmár.ro

C-vitamin megőrzés főzés közben

A karácsonyi bőséges eszem-iszomot követően, és a szilveszteri bőségtálak fogyasztása előtt a legtöbben igyekeznek könnyed ételeket és főzelékeket készíteni.

A hideg-, megfázásos időszakban ajánlott vitamindús ételeket fogyasztani. Az egyik legfontosabb védőpajzs a C-vitamin, ennek főzés közbeni megőrzéséről a következőket ajánlott szem előtt tartani.

Amennyiben főzelékféléket készítünk, ezeket főzzük fedett edényben annak érdekében, hogy levegő egyáltalán ne érje valamint a víz is teljesen ellepje. Erre azért van szükség, mert a C-vitamin oxigén hatására megsemmisül. Vassal érintkezve szintén elpusztul, ezért főzelékeknek való zöldségeket mindenképpen acélból készült késsel tisztítsuk, és főzéskor ne vasedényben főzzük.

Az sem mindegy, hogy a főzeléket milyen vízbe főzzük. Ajánlott forrásban levő vízbe tenni, mivel a hideg vízben a lassú és fokozatos felmelegedés során a főzelékben található aszkorbin nevű erjesztő enzim tönkreteszi a C-vitamint. Forrásban levő vízben azonban ez az anyag megsemmisül. Azonban arra is figyelni kell, hogy a főzeléknek valót ne tegyük túlságosan forró vízbe sem, mivel ennek hatására a C-vitamin szintén tönkremegy.

A legideálisabb az lenne, ha a főzelékeket - vízben való főzés helyett - gőzben készítenénk, ennek előnye, hogy jóval nagyobb mennyiségű ásványi anyag és vitamin marad benne. A párolás fedett edényben, kevés olaj vagy vaj, valamint víz felhasználásával történjen, ezáltal - a hagyományos főzéssel ellentétben - jóval kevesebb tápanyag vész el. Pl: a burgonya gőzben főve hozzávetőleg 7-10% ásványi sót veszít, míg vízben főzve mintegy 20 - 25 százaléknyit is. Végül ne feledjük, hogy az elkészített ételt nem ajánlott többszöri alkalommal felmelegíteni, mivel nemcsak C-vitamintartalmából, hanem az ízéből is sokat veszít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: