2016-10-10 13:54:13• hírek • Szatmár.ro

Újra felragyog a szolidaritás egymillió csillaga

A Caritas szervezetek nemzetközi szolidaritási akciójának keretében egyszerre gyúlnak ki a gyertyák Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Nagybányán és Máramarosszigeten.

Az akció ötlete Franciaország Annecy városában született meg 1984-ben. Caritas önkéntesek gyertyákat kínáltak fel a járókelőknek, ilyen módon gyűjtve adományokat. 1998-ban első ízben szervezték meg Franciaországban országos szinten az „Egymillió csillag" szolidaritási akciót. Ma már 15 európai országban gyúlnak ki minden évben a szeretet gyertyái.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2009-ben csatlakozott a szolidaritási akcióhoz. Az eseményt először Szatmárnémetiben szervezték meg, jelenleg pedig az egyházmegye 4 jelentős településén ragyog fel minden év októberében a szolidaritás egymillió csillaga: Szatmárnémeti mellett Nagykárolyban, Nagybányán, továbbá Máramarosszigeten is.

Az idei akció célja az idősek iránti szolidaritás erősítése. Október 14-én, pénteken, 17.30-kor, az idősekkel való együttérzés jeleként, egyszerre gyúlnak meg a gyertyák Szatmárnémetiben a Corneliu Coposu sétányon, Nagykárolyban a Román Katona Emlékművénél, Nagybánya régi főterén, valamint Máramarosszigeten, a Curtea Veche étterem előtti téren.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet egyik legfontosabb tevékenységi területe a házi betegápolás. Az idős betegeket megszokott, melegséget és biztonságot adó családi környezetükben látják el a Caritas betegápolói.

Szatmár és Máramaros megyében a Caritas jelenleg 11 házi betegápolói központot működtet, éspedig: Alsóhomoródon, Erdődön, Krasznabélteken, Mezőpetriben, Nagykárolyban, Sárközújlakon, Szatmárhegyen, Szatmárnémetiben, Tasnádon, továbbá Nagybányán és Máramarosszigeten, mely központok összesen 35 településen biztosítanak egészségügyi és szociális ellátást idős személyek számára.

Házi betegápolói központjai révén a Caritas Szervezet évről évre több mint 500 idős ember mindennapjait teszi derűsebbé, méltóságteljessé, reménytelivé.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a pénteki szolidaritási akción. A rendezvény helyszínein megvásárolt gyertyák árával a résztvevők a Caritas házi betegápolói szolgálatának működését támogatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: