2012-07-19 16:41:09• hírek • Szatmár.ro

Újra ép az Árpád-házi Szent Erzsébet szobor

Visszahelyezték az ellopott, majd megkerült jobb kart a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista templommal szembeni téren található Szent Erzsébet szoborra.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség megrendelésére és támogatásából július 18-án, szerdán délután visszahelyezték a még május 19-éről 20-ára virradóra levágott és eltulajdonított jobb kart az Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázoló szoborra. A munkálatokat Lakatos Pál szatmári születésű, jelenleg Kecskeméten élő és alkotó művész végezte el, akinek az öntödéjében 2008-ban formát kapott az említett egészalakos alkotás. A művész előbb előkészítette a rongálást ért részeket, majd csavarokkal rögzítette és beforrasztotta a törést.

Így újra „ép" a szobor, és újra városunk éke lett. Reméljük, hogy a szatmáriak szeretetükkel veszik majd körül a magyar szentnek emléket állító alkotást és ezentúl nem történik a májusihoz hasonló eset - áll a Püspökség közeményében.

Az Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázoló szobrot 2008 november 16-án adták át ünnepélyes keretek között. Gergely Zoltán szobrászművész alkotása egy törékeny, de hitében erős, a végletekig önfeláldozó fiatal női alakban ábrázolja Szent Erzsébetet. Előrenyújtott jobb keze (amit eltulajdonítottak) a segítő és a feltétel nélküli adakozást fejezi ki. A szobrászművész nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy Szent Erzsébet személyiségjegyei mellett ábrázolja a lemondást, a királyi udvar helyett az egyszerűséget és szegénységet választó Erzsébetet.

Visszahelyezték a szobor karját

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: