2015-05-06 12:03:24• hírek • Szatmár.ro

Újra együtt!

Mint tíz éve minden tavasszal, testvériskolánk, az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 16 diákja és kísérő tanáraik érkeztek három napos látogatásra Szatmárnémetibe, ahol Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum vendégszeretetét élvezhették. Mindez persze kölcsönös, hisz a szatmári iskola tanulói az elmúlt év októberében töltöttek felejthetetlen napokat magyarországi vendéglátóiknál.

Az Érdről érkezett diákok kedd délután érkeztek. Már mindenki nagyon várta őket. A kedd délutánt mindenki a vendéglátó családdal töltötte.

Szerda reggel aztán egy igen hosszú, de annál tartalmasabb és érdekesebb kirándulásra indultak. Elsőként egy nagyon régi, XIII. századi református templomot nézhettek meg Somlyóújlakon. A templom fő érdekessége, hogy van benne egy nagyon szűk kis körfolyosó a falai mentén. A második látnivaló szintén egy templom volt: a zilahi református templom az idegenvezető elmondása szerint ülőhelyek szempontjából a Kárpát-medence egyik legnagyobb református temploma. Zilahra érkezve a fiatalok megtekintették a főtéri római katolikus templomot. Ebéd után ellátogattak a Sárkányok kertjébe, majd kellemes délutánt töltöttek a zsibói botanikus kertben.

Az utolsó közös nap az érdi diákokkal Szent Alajos Konviktusban indult, ahol mindannyian részt vettek a Géza atya által tartott szentmisén, majd rövid városnézés következett. Elsőként megnézték a Szatmári Római Katolikus Püspökség kápolnáját, ahol sok érdekes, új dolgot tudhattak meg még a szatmári diákok is. Ezután következett a Székesegyház, majd a diákok ellátogattak a szatmári béke emlékművéhez. Zárásként a tűzoltótoronyból lenyűgöző kilátás nyílt a városra.

„A közös program itt véget ért, remélem mindenki jól érezte magát Szatmárnémetiben, találkozunk jövőre", fogalmazta meg mindannyiuk gondolatait a beszámolót készítő Csapó Ilyés Fruzsina, Finta Fekete Eszter és Tallián Anna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: