2012-07-07 07:39:49• hírek • Kocsis Zoltán

Kalapács és Rage: igazi metálfeszt a reptér mellett

Két fantasztikus koncerttel zárult a Samfest Nemzetközi Rockfesztivál első napja péntek este Szatmárnémeti mellett. Kalapács Józsi együttese saját és régi Pokolgép számokkal vadította a tömeget, a Rage power-metalja mellett pedig nem lehetett leállni. Folyt.köv. szombaton az Ossiannal és a Korpiklaanival. Aki lemarad, az csak magára vessen.

A rekkenő hőség ellenére a Szatmárnémeti Repülőklub területe már a kora délutáni órákban kezdett benépesülni. Folyamatosan érkeztek a fém zene kedvelői, sátrakkal vagy anélkül, autókkal vagy buszokkal. Mi több, a helyszín felé vezető úton gyalogoló rockereket is lehetett látni. A sörsátrakat már ekkor ostrom alá vették, fogyott is az értékes nedű rendesen.

Sajnos a szervezőknek előre nem látható nehézséggel is szembe kellett nézniük: a meghirdetett szépségversenyre ugyanis nem érkezett kellő számú jelentkező. Ezért a versenyt elhalasztották szombatra, a program pedig később kezdődött.

Először a Warchant nevű folk-metalt és pagan-death-et játszó együttes csapott a húrok közé, majd a köveket repesztő keménységű The Unknown Scar lépett fel, soraiban sajtós kollégánkkal, Sirgher Lóránttal.

Némi szünet után aztán jött az est első fénypontja, a Kalapács. Az immár több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő együttes legújabb albumán, a „Poklok és mennyek között" címet viselőn szereplő két számmal nyitott. A koncert során aztán a magyar hard rock és heavy-metal egyik meghatározó alakjának számító Kalapács József két korábbi együttesének, a Pokolgépnek és az Ómennek a nótái is felcsendültek. Elhangzott többek a csodálatos Itt és most ballada, ég felé ágaskodtak a villák a Gép-induló hallatán. A fagyott világ című remekműért Jószi még egy puszit is kapott a koncert után egy idősebb hölgytől.

Akárcsak tavaly a Nevergreen-énekes Bob Macura, Kalapács Józsi is rendkívül közvetlen volt, a koncert után hosszú-hosszú perceket beszélgetett a rajongókkal. És a Szatmár.ro munkatársával. A kemény rocker elmesélte, hogy nagy Mozart és Beethoven-rajongó, imádja a színházat, ahol szerencsére gyakran a színpadon is feltűnhet. Elárulta, hogy rendszerint a hangulata határozza meg, hogy milyen dalokat játszanak egy-egy koncerten. „Mindig van ugyan koncertprogram, de szinte mindig mást játszunk, attól függően, hogy milyen a hangulatom. Minden szám után odaszólok a srácoknak, hogy na, akkor most ez jön. Amatőr sorban tartom őket", mondja nevetve.

Elmesélte, hogy a koncert előtt elugrott egy sörért, az emberek pedig Pokolgép-számokat kértek tőle - ő pedig nem mondhatott nemet. Elmondása szerint nagyon jól érzi magát Szatmárnémetiben, immár harmadik alkalommal, a Rammstein és a Guns n'Roeses közül pedig előbbit választaná. Jövőbeli terveiről pedig nemes egyszerűséggel annyit mondott:"Én csak zenélni szeretnék, mert akkor érzem jól magam."

A beszélgetés végeztével aztán felcsendültek a német Rage zenekar első akkordjai. Noha egy nemzetközileg elég magasan jegyzett bandáról van szó, sokak számára ismeretlenként léptek fel. Nem tartott azonban sokáig, amíg sikerült meggyőzniük a közönséget. Victor Smolski és Peter „Peavy" Wagner gitárjátéka pazarul ötvözte a power, a heavy és a trash elemeket, utóbbi hangja pedig szintén levette a lábáról a bulizókat és megmutatta, hogy a black-es elemektől sem idegen. Zenekar és rajongók remekül egymásra találtak, szuper buli alakult ki.

Az estét a Bucovina koncertje zárta, a fesztivál azonban szombaton folytatódik. Nem is akármilyen fellépőkkel! Itt lesz Magyarország egyik vezető hard-rock - heavy-metal bandája, a legendás Ossian, továbbá a lengyel Decapiteted és a finn Korpiklaani. Aki lemarad, az tényleg csak magára vessen.

A szombati program:
16.00 - 17.00 - Psycho Symphony 
17.00 - 17.40 - Hungry for Heaven 
17.50 - 18.30 - Gothic 
18.40 - 19.20 - White Walls 
19.30 - 21.00 - Ossian 
21.00 - 22.30 - Decapitated
22.30 - 00.00 - Korpiklaani 
00.00 - 01.30 - Altar

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: