2011-03-31 07:32:08• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Újra a Wikileaks

Az észak-erdélyi autópálya állandó vitatéma volt az elmúlt hat évben az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének diplomatái és a román vezetők között - derült ki a WikiLeaks leleplező portál által megszerzett és a román média rendelkezésére bocsátott diplomáciai táviratokból, amelyek egy részét a héten jelentette meg a sajtó.

A Bors és Brassó közötti 415 kilométer hosszú autópálya megépítéséről a román kormány 2003-ban állapodott meg az amerikai Bechtel vállalattal. Az útból eddig mindössze 50 kilométer épült meg, miután folyamatosan anyagi nehézségek lassították és állították le a kizárólag a román állami költségvetésből finanszírozott munkálatokat.

Az is nehézségeket okozott, hogy az Európai Unió hevesen bírálta a szerződés versenytárgyalás nélkül való odaítélését a Bechtelnek. Azóta Romániában már nyílt titoknak számít, hogy a román hatóságok egyebek között ezzel a szerződéssel akarták megvásárolni Washington jóindulatát, hogy Románia csatlakozhasson 2004-ben a NATO-hoz.

A táviratok szerint az amerikai nagykövetség folyamatosan nyomást gyakorolt a román kormányra, hogy ez utóbbi biztosítsa az autópálya építéséhez szükséges pénzt. A román kormányt 2004 és 2008 között irányító Calin Popescu Tariceanu román liberális miniszterelnök többször is tárgyalt a bukaresti amerikai nagykövettel az autópályáról. Az amerikai diplomaták azt jelentették Washingtonnak, hogy a román kormány álláspontja az autópálya ügyében kiszámíthatatlan.


 

Vita az autópálya miatt
Vita az autópálya miatt


Az Adevarul című lap megállapítja, hogy Tariceanu támogatásáról biztosította a Bechtellel kötött szerződést, amikor washingtoni hivatalos látogatást akart kicsikarni, viszont élesen bírálta ugyanezt a megállapodást, amikor belpolitikai érdekei azt követelték meg, hogy az Európai Unióban ne nézzenek túlságosan ferde szemmel Bukarestre.

Az amerikai nagykövetség diplomatái Radu Berceanu volt közlekedési miniszterről azt írták, hogy felkészületlenül ment el egy megbeszélésre, a diplomaták szerint nem ismerte elég alaposan a szerződést. A diplomaták azt írták, hogy logikus érvekkel nem tudják megmagyarázni a román kormány állandóan ingadozó álláspontját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: