2018-01-31 15:18:43• hírek • Bede Emőke

Újra a Megyei Tanács szárnyai alá került a filharmónia

Szerda délután a Szatmár Megyei Tanács ismét ülésre hívta össze a tagokat. A napirendi pontok lajstromának első helyén a Dinu Lipatti Filharmónia ügye állt.

A filharmónia és a Szatmár Megyei Tanács kapcsolata nem ma kezdődött. Egy 2010-es kulcsfontosságú döntésig a Megyei Tanács fennhatósága alá tartozott az egykori Pannónia szálló szárnyában működő kulturális intézmény. Azonban egy 8 évvel ezelőtti sürgősségi kormányrendelet értelmében a közigazgatási posztokat befagyasztották, így a tanács keretébe már nem fértek bele a filharmónia alkalmazottai.
 

Hogy a nemzetközi szinten is elismert intézmény tovább működhessen, a Megyei és a Helyi Tanács közösen lépett akcióba. Az akkori megállapodás szerint a filharmónia ideiglenesen Szatmárnémeti önkormányzatának fennhatósága alá került. Ennek természetesen az is alapfeltétele volt, hogy a Megyei Tanács beszáll az intézmény költségeinek fedezésébe.
 

Több évnyi várakozás után azonban végre újra a Megyei Tanács elé lehetett tárni azt a határozattervezetet, melynek értelmében a Dinu Lipatti Filharmónia visszakerül a megyéhez, viszont az előterjesztett határozat nem várt indulatokat gerjesztett a tanácsteremben. A szociáldemokraták nevében Ioan Pop tanácsos szólalt fel, aki hosszasan fejtegette, miért nem ért egyet a tervezettel. Először az intézmény működtetési költségeire vonatkozó aggályainak adott hangot, majd a filharmónia számára otthont adó épület jogi helyzetét firtatta.
 

Az észrevételek megfogalmazása után ezekre Pataki Csaba tanácselnök reagált. Mint elmondta, az intézmény működtetéséhez 5,5 millió lejre van szükség, ám ezt már a 2018-as büdzsé tervezésekor is figyelembe vették, így nem tekinthető váratlan kiadásnak. Ami az épület helyzetét illeti, az mindig is a város tulajdonában volt, így ezen a ponton sem jelenhetnek meg váratlan buktatók.
 

Hosszas, néhol unalomba, másutt nevetésbe fúló vitatkozás után végre szavazásra bocsájtották a határozattervezetet. Az RMDSZ, a PNL és az ALDE igenlő, a PSD nemleges választ adott, és ez pont elég volt ahhoz, hogy a Dinu Lipatti Filharmónia ismét a Szatmár Megyei Tanács szárnyai alá kerüljön.
 

Fátyol Rudolf, a filharmónia vezetője a Szatmár.ro kérdésére elmondta, örül a döntésnek, hiszen az intézmény nem csak Szatmárnémetinek, hanem az egész megyének szeretne játszani. A szerdai döntés értelmében pedig ez lehetségessé válik. Sőt mi több, már most több Szatmár megyei városba meghívták játszani a zenekart. Fátyol Rudolf azt ígérte, igyekeznek majd olyan évadot összeállítani a jövőben, melyben a megye minden lakója megtalálja majd a kedvére valót.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: