2012-01-22 16:50:15• hírek • szatmar.ro

Újra Szatmárnémetiben játszik Sebestyén Aba

A szatmárnémeti Ady Társaság által kezdeményezett Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretében Sebestyén Aba színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának volt tagja, Kocsis István monodrámáját mutatja be az Ács Alajos Stúdióban.

A tér az abszolút térelmélet matematikai megalkotója, Bolyai János alakját és szellemiségét idézi meg, ám a monodrámában a matematikus ezúttal filozófusként jelenik meg.

„A tér tudománya mégiscsak elég szép marad. Éppen a dolog természetében rejlik, hogy ez logikai következtetések útján nem ismerhető fel, csak közvetlen szemlélet alapján. Sőt még az angyalok számára is hozzáférhetetlen marad, ha közvetlenül ki nem tapasztalják. Csak egyetlen olyan lény van, kinek szemlélete előtt az egész természet nyitva áll: Isten, a tér mestere" - vallja a dráma főhőse.

A főszereplő a gondolkodó-alkotó ember önmeghatározó  dilemmáival keresi helyét az őt körülvevő világban, amit egyszerűen „TÉR"-nek nevez. A világot „másként látó  geométer" az emberiség „üdvét tartja legfontosabb feladatának, mely az önmagunk legyőzésén alapuló felemelő érzés, a végtelen tér megtapasztalása, az időtlen ÉN csillagként alakuló felfedezése."

Sebestyén Aba a színpad terébe és a néző tekintetébe kapaszkodva megidézi Bolyai János sajátságos térmegélését, személyiségének letisztulásán keresztül mindnyájunk számára elérhetővé téve az abszolút tér-élményt.

A monodrámát a közönség január 23-án, hétfőn és január 24-én, kedden 18 órától láthatja a Szatmárnémeti Északi Színház  Ács Alajos Stúdiótermében. A keddi előadás után az érdeklődők Kocsis István történész-drámaíróval beszélgethetnek.

A Marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadásának rendezője és dramaturgja Török Viola.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: