2009-05-06 15:51:23• hírek • Tóth Klarissz

Újkeletű régi járványok a XXI. században

Gazdasági válság, növekvő munkanélküliség és világméretű járványveszély. Az utóbbi hónapokban globális viszonylatban ezzel tartják félelemben az embereket.

A megannyi háborút, válságot és járványt átvészelt emberiséget 2009-ben a H1N1 (sertésinfluenzával) riogatják. A járvány vagy epidémia, nem más mint ugyanazon fertőző betegség egyidejű felbukkanása a Föld kisebb-nagyobb tájegységeinek népessége között. A járványok egyik fő jellemzője, hogy hirtelen, rövid idő alatt jelennek meg és tömeges megbetegedéseket okoznak. Előfordulásukat és gyakoriságukat tekintve az ó- és középkorban jóval többször sújtották az emberiséget, amikor is az olyan járvány, mint a pestis (a fekete halál), nagy számban követelt emberi áldozatokat. A teljesség igénye nélkül az emberiséget olyan járványok vették támadásba, mint a pestis, kolera, spanyolnátha, ebola, himlő, influenza, AIDS, szifilisz, torokgyík, kanyaró, tífusz, malária, lepra, sárgaláz stb.

Ezekre a betegségekre vonatkozó járványügyi statisztika adatai sokkolóak. A járványtörténet az 1918-as spanyolnáthát tartja a legpusztítóbb világméretű járványnak, ami a Föld lakóinak több mint 30 százalékát megbetegítette és ezzel milliók halálát okozta. Hivatalos közlések szerint több áldozatot követelt, mint az első világháború. Annak ellenére, hogy a járvány látszólag eltűnt, vajmi keveset tudtak meg róla. Járványügyi szakértők feltevése szerint bármikor felbukkanhat, sőt egyesek úgy vélik, hogy a Mexikóban megjelent sertésinfluenza több szempontból is hasonlít az spanyolnáthához, illetve ennek egy mutációja.

Albert Camus „A pestis" című könyvében a következőket írja: „Ugyanannyi pestis volt a világon, mint amennyi háború. És mégis, a pestisek és a háborúk az embereket mindig készületlenül találják". A pestis, más néven dögvész vagy fekete halál, egyike a legrégebb idők óta ismert járványnak, melynek három típusát (szeptikus-, tüdő- és bubópestis) tartják számon. Ám a régi járványok sem tűntek el teljesen, sőt táborukat újabbak bővítették, mint a HIV/AIDS, Hepatitis, Tuberculosis, Szifilisz, Agyhártyagyulladás stb.

A kergemarhakórról úgy vélték, hogy az AIDS után a XXI. század legnagyobb csapása. A régi betegségek azért jelentenek napjainkban is gondot, mivel azok kórokozói ellenállóbbá váltak a védőoltásokkal és antibiotikumokkal szemben. Annak ellenére, hogy a tudomány abba a tévhitbe ringatta magát, hogy a járványok és különböző fertőző betegségek problémáját megoldotta, a legtöbb betegség, mint pl. az AIDS ellenszerét sem sikerült megtalálni. Napjaink egyik nagy problémáját továbbra is az AIDS jelenti, melyet a HIV, embert fertőző vírus idéz elő. Először az 1980-as években azonosítottak az USA-ban, annak ellenére, hogy Afrikában már az 1960-as években szórványmegbetegedéseket okozott. A betegség tönkreteszi az immunrendszert, minek hatására azt képtelen felvenni a harcot a különféle fertőzésekkel szemben. A járványügyi statisztika 2000-ben közölt adatai szerint az AIDS-es betegek száma 33,8 millió volt, az új fertőzöttek száma pedig elérte a 9,2 milliót. Ezek a számok évről-évre növekvő tendenciát mutatnak.

Az elmúlt évtizedekben olyan járványok jelentek meg, mint a Lyme-kór (kórokozókkal fertőzött kullancsok terjesztenek), a Dengue-láz, a Sárgaláz (szúnyog által terjesztett vírusbetegség), Diftéria (torokgyík) vagy éppen az Ebola, amit potenciális biológiai fegyvernek tartanak. Úgy tűnik napjainkban az új betegségeken kívül visszatérnek azok a régi járványok, melyeket kiveszettnek véltünk és újra áldozatokat követelnek. Az utóbbi évek madár- és sertésinfluenza járványát figyelembe véve, az új betegségek minden egyes földrész lakóit sújthatják. Ahhoz, hogy felülkerekedjünk rajtuk, az emberiség nincs kellőképpen felkészülve. Mindezen tényeket figyelembe véve, a kutatók legtöbbje egyetért azzal, hogy az emberiség szerencsésnek mondhatja magát, ha legalább 10 évet átvészel egy újabb világméretű járvány nélkül.

A régi betegségek napjainkban is gondot jelentenek, mivel azok kórokozói ellenállóbbá váltak a védőoltásokkal szemben

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: