2014-09-04 18:19:56• hírek • Kocsis Zoltán

Újítják a zöldövezetet a Batizi úton

A Batizi út rehabilitálása egyelőre még várat magára, a zöldövezet megújításával viszont szintén nagyon fontos munkálatok vették kezdetüket a hét elején. Noha jelenleg némi fennakadást okoz a közlekedésben, a gyepszőnyeg rehabilitálásának pozitív hozadéka lesz úgy az autósok, mint a környéken lakók számára.

„A Batizi utat 40 éve csinálták, azóta alig foglalkoztak a zöldövezet növényeinek cserélésével", mondta Gheorghe Puscas, a Florisal zöldövezetekkel foglalkozó részlegének vezetője. Eközben az út két-két sávját elválasztó zöldövezet egyik részén markológép tépi fel az évtizedes gyepet és pakolja a földet teherautóra, vigyázva ugyanakkor, hogy a sövénynek lehetőleg ne essen baja. Odébb munkás rotációs kapával darálja a markológép teremtette óriási rögöket. Megint odébb pedig már gereblyével simítják puhára a darált földet.

„A következő lépésben újrafüvesítjük a megművelt területet és ahol szükséges, kiegészítjük a sövényt", magyarázza korát meghazudtoló agilitással Puscas. Ugyan a munkát hétfőn a Szatmárudvari út sarkától kezdték el, de biztosít: az egész Batizi utat meg fogják újítani. Nem csak a „majomszigetet", de az úttest mindkét oldalán található zöldövezetet. Összesen 15.700 négyzetmétert.

Ez a munka persze nem azért fontos, mert hosszú évek után kicserélik a gyepszőnyeget. Hanem azért, mert így a zöldövezet szintje végre „három ujjnyival" alacsonyabb lesz, mint a szegélykő. Ez pedig azért fontos, mert ezentúl az esővíz nem tudja az úttestre mosni a sarat. Tisztább lesz tehát az úttest, nem koszolódik annyira az autó és nem lesz annyi por a levegőben sem.

E problémára jó két éve egy kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket. És sajnos nem csak a Batizi útra jellemző, hanem Szatmárnémeti szinte valamennyi olyan részére, ahol szegélykő övezi a zöldövezetet. „Nemrég nyertük meg a Szamos jobb oldalán található városrész zöldövezeteinek karbantartásáról szóló licitet. Összesen 35.000 négyzetméter zöldövezetről van szó. Célunk, hogy mindenütt megoldjuk ez a gondot", jelentette ki Puscas.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: