2011-04-20 16:20:28• hírek • Szatmár.ro

Újítások Szatmárnémetiben és Tasnádon

Az elmúlt hónapokban több vizsgálat alkalmával is felmérték Szatmár megye kórházainak helyzetét. Amint azt Marc Adrian igazgatótól megtudtuk, 2011-ben és az elkövetkező években is számtalan újítást, szolgáltatás-bővítést akarnak kieszközölni, hogy az egészségügyi intézmények a lehető leghatékonyabban működhessenek.

Szerdán délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Szatmár Megyei Kórház vezetősége, amely során az Egészségügyi Minisztérium kórházbesorolási rendeletéről és a Tasnádi Városi Kórház átvételéről tájékoztattak. 2011 májusától, kompetenciától függően, öt csoportba sorolhatók a romániai kórházak:
V. kategória: korlátozott kompetenciájú kórház; IV. kategória: alapkompetenciájú kórház; III. kategória: középkompetenciájú kórház; II. kategória: magas kompetenciájú kórház; I. kategória: kiemelten magas kompetenciájú kórházak.

„A jelenlegi kritériumrendszert figyelembe véve, a Szatmár Megyei Kórház a III-as kategóriába tartozik, viszont több új szolgáltatás bevezetésével és a jelenlegiek fejlesztésével, remélem, hogy elérhetjük a II-es kategóriát. Ez nagyon nagy lépés lenne, mert minél magasabb rendű egy egészségügyi intézmény, annál nagyobb támogatást kaphat" - magyarázta Marc Adrian kórházigazgató. Mint kiderült, több részleget szeretnének létrehozni a jövőben a megyei kórházban, olyanokat, amelyekért például eddig Nagybányára kellett utazni. Az igazgató ígérete szerint, a jövő héten részletesen is beszámolnak a folyamatról.

Tasnádon, a március 30-a óta a Szatmár Megyei Kórházhoz tartozó intézményben is több újítást eszközöl a vezetőség.
„Senkit nem kellett eddig elbocsátanunk, pedig ettől nagyon tartottak az emberek, és tudnia kell mindenkinek, hogy a kórház gyermek- és belgyógyászati osztálya, valamint a szülészet-nőgyógyászat részlege jelenleg is működik" - jelentette be a kórház vezetője. Jelenleg az egészségügyi intézmény hetven ággyal rendelkezik, a pácienseket egy 103 fős személyzet - többek között hat szakorvos, nyolc rezidens orvos, 46 asszisztens - látja el.


Sajtótájékoztatót tartott a kórház vezetősége
Sajtótájékoztatót tartott a kórház vezetősége



A szülő asszonyokat tehát nem szállítják át kivétel nélkül a szatmári intézménybe, ahogy ettől korábban tartottak, hanem a komplikáció-mentes szüléseket továbbra is a tasnádi kórházban vezetik le.
A megyei kórház vezetősége a jövőben ugyanakkor a szakemberhiányt is pótolni kívánja: májustól akár heti egy alkalommal a szatmári szakorvosok - fül-orr-gégész, szemorvos, bőrgyógyász, neurológus - rendelhetnének mintegy körforgást biztosítva. Az ötletet igyekeznek minél előbb kivitelezni, így a tasnádi és környéki betegeknek nem kellene minden esetben a megyeközpontba utazniuk szakorvosi kivizsgálásra.

A kórház vezetői ugyanakkor azt is jó ötletnek és megvalósítandó tervnek tartják, hogy alakítsanak ügyeleti központot Tasnádon a háziorvosok segítségével. A huszonnégy órás ügyeletre pedig nagy szükség lenne, főként a strandidényben, amikor nagyon sokan járnak Tasnádra, mert a városnak nincs sürgősségije, az eseteket az ügyeletes orvosok látják el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: