2011-01-18 20:16:31• hírek • Szatmár.ro

Újinfluenza gyanús eset

Már háromra emelkedett az újinfluenza halálos áldozatainak száma Romániában, Szatmár megyében egyelőre egy gyanús esetről tudnak a hatóságok.

Elhunyt kedden Ploiesti-en egy 23 éves nő, akin szerdai kórházba utalása után egy nappal jelentkeztek influenzás tünetek. Megbetegedése után az orvosok úgy döntöttek, hogy császármetszést hajtanak végre a hét hónapos terhes nőn, azonban a pusztán 900 grammos újszülött nem sokkal a beavatkozás után meghalt. Iaşiban egy 29 éves nő halt meg kórházban, még szombaton, azonban a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézet csak kedden erősítette meg az AH1N1-vírus jelenlétét a szervezetében. Hétfőn pedig egy 60 éves, újinfluenzás férfi halt meg Iaşi-ban, aki a közelmúltban Egyiptomban járt.

Már háromra emelkedett az újinfluenzás halálesetek száma, a vírus pedig lehet, hogy már Szatmár megyében jár - a megyei közegészségügyi hatóság szakemberei egy gyanús esetről tudnak.

Mint kiderült, a szatmári beteg erős, influenza-gyanús tünetekkel jelentkezett a háziorvosánál, aki felvette a kapcsolatot a hatóság embereivel is. A pácienstől mintákat vettek, egyelőre azonban nincsenek meg az eredmények, csak az elkövetkező napokban fog kiderülni, hogy hagyományos grippében, vagy új típusú influenzában szenved.

Az influenza (grippé) klasszikus tünetei, valamint a H1N1 vírusos, újinfluenzáé egyébként megegyeznek: láz, rosszullét, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalmak, melyekhez általában légzőszervi panaszok is társulnak (pl. orrfolyás). Ha pedig a betegséget nem kezelik, súlyosabbra fordulhat, amely akár komoly szövődményekkel is járhat.

Ha gyermekeken észlelik a megbetegedés tüneteit, ne küldjék iskolába, hanem vigyék el a családi orvosukhoz. Ugyanez érvényes minden olyan Szatmár megyei lakosra, akin influenzás tünetek jelentkeznek, hiszen az influenzát nagyon könnyű elkapni és továbbadni, tehát szükséges minden előírt óvintézkedés betartása a fertőzés terjedésének megelőzésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: