2005-08-09 22:27:35• hírek • Szatmár.ro

Újfajta HIV-vírus?

2211080522.jpgEgy New York-i AIDS-betegnél újfajta, különlegesen agresszív vírustörzset találtak.

Az Egyesült Államokban hónapokkal ezelőtt elhangzott a figyelmeztetés, mely szerint egy New York-i AIDS-betegnél újfajta, különlegesen agresszív vírustörzset találtak.

A The Lancet magazinban azóta is számos szakértő publikál ebben a témában, sokan kétlik, hogy újdonságról lenne szó, inkább azt gyanítják, hogy két vírustörzs adódott össze. A dupla HIV-fertőzés nem gyakori, de nem is lehetetlen, az új esetek 10 százaléka együttes vagy felülfertőzés eredménye. Ilyenkor a beteg különböző vírustörzseket szerez, még mielőtt az immunválasz kifejlődhetne, vagy pedig megfertőződése után évekkel később újrafertőződik.

Az eredmény mindkét esetben egy különösen agresszív kórokozó feltűnése, mely rövid idő alatt provokálja az AIDS kialakulását. Ilyen típusú tünetei voltak annak az amerikai homoszexuális férfinak is, aki több száz szexuális kapcsolatot létesített az évek során, mindenféle védekezés nélkül, s mindeközben metanfetamin-fogyasztó is volt. Ezért lehetett, hogy betegsége a húszból 19 retrovírussal szemben ellenállt. S ennek köszönhető a bejelentés, mely szerint egy újfajta AIDS betegség ütötte fel a fejét, óriási pánikot keltve ezzel, főleg a homoszexuális közösség körében.

Az esetet bejelentő orvos viszont úgy véli, a beteg kapcsolatainak száma épp elegendő indok volt arra, hogy a jelenséget a közegészségügy figyelmébe ajánlja. Úgy véli, itt volt az ideje, hogy a valós veszélyre újra felhívják az emberek figyelmét, mert egyre többen feledkeznek meg az AIDS fenyegetéséről, s élnek védekezés nélkül szexuális életet.

ma.hu 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: